Sport / Nogomet

Meštrović: ''NK Osijek je najsvjetlija točka na istoku Hrvatske!''

Meštrović: ''NK Osijek je najsvjetlija točka na istoku Hrvatske!''

Nakon susreta protiv Intera u kojem je Osijek uspio pobjediti i izboriti treće mjesto na tablici, medijima i javnosti se osim trenera Dine Skendera, obratio i predsjednik kluba, Ivan Meštrović.

U svom sad već poznatom stilu, Meštrović je ponovio neke stvari koje smo već ranije čuli, a odnose se na izgradnju stadiona i kampa na Pampasu pa smo mogli čuti kako će ovogodišnje europske utakmice biti vjerovatno zadnje koje će se igrati na Gradskom vrtu, a onda je napravio i rekapitulaciju sezone i nagovjestio smjer u kojem će klub ići u budućnosti.

>>> FOTO Osijek svladao Inter + VIDEO Meštrovićeva press konferencija

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mijenali smo trendove, borili smo se urbanizirati smjerove, borili smo se protiv malograđanštine i apatije koja nas u društvu okružuje i opet smo dokazali kako smo klub broj jedan u državi zato što radovi na našem kampu i stadionu idu progresijom u zadanim vremenskim okvirima", rekao je uvodno Meštrović.

Najbolji je ovo rezultat kluba u posljednjih 12 godina s obzirom na izboreno treće mjesto i tri osvojena kupa Hrvatske u mlađim dobnim kategorijama, ali Meštrović s tim nije zadovoljan i želi više: "Neću se ugasiti dok god ne budem vidio osječke dresove na osječkim ulicama, neću se ugasiti dok godkolektivnu svijest stvaralaca nogometnog mijenja ne okrenem ka lokalpatriozmu i dok i najtvrdokornije ne obratim na pozitivno mišljenje".

Naglasio je Meštrović i važnost kluba u široj zajednici koja profitira od NK Osijeka, a na pomalo ironičan način rekao je, ma koliko to smješno zvučalo, od NK Osijek profitiraju i benzinske postaje. Osim 192 zaposlene osobe u klubu, kako on kaže, od kluba zarađuju i brojni ugostiteljski objekti i ostali.

Komentirao je Meštrović i navodne kumske veze koje su dovele DInu Skendera za trenera: "Brat DIne Skendera je jedan od većih razloga zašto sam ja u NK Osijeku, a Dino Skender je čovjek kojeg sam ja u svom prvom mandatu kao član Izvršnog odbora 2005. godine postavio za tad najmlađeg trenera kad je imao svega 20 godina. Ništa u životu nije slučajno. Ni ovaj naš uspjeh nije slučajan i mnogi ne mogu protumačiti magnitutu ovog našeg uspjeha. NK Osijek je najsvjetlija točna na istoku i pozivam vas da se uključite srce, riječju i djelom!"

Zahvalio se Meštrović i svom partneru Lorincu Mesaroszu koji poštuje želju da klub ostane onaj s hrvatskim predznakom. Zahvalio se i činjenici da NK Osijek progresivno napreduje iz sezone u sezonu i apalirao na sve dobronamjerne da to prihvate.

"Neka živi NK Osijek s hrvatskim, slavonskim i osječkim predznakom dok je god nas koji u to vjerujemo i imamo snage takvim ga i voditi", trimufalno je zaključio Meštrović nakon čega je uslijedio pljesak okupljenih u press salonu Gradskog vrta.

Na pitanje novinara da li je morao doći do prodaje ponajboljih igrača nakon prvog dijela sezone, Meštrović je prvo zahvalio bivšem treneru Zekiću koji je zasigurno ugradio dio svog doprinosa u ovo treće mjesto.

"Što se tiče mišljenja javnosti i uvjetno rečeno prozivke da smo prodali ekipu hajde da demistificiram činjenicu o kojoj nisam htio pričati cijelo ovo prvenstvo. Prodaje igrača u hrvatskim klubovima su produkt želje tih igrača da budu prodani. Bez ustručavanja ću vam reći kada jednog Bornu Barišića koji je top dečko i igrač, nazove Gerard i kaže da želi da dođe u klub, tko taj proces može zaustaviti?! Ja mogu, ali mogu zaustaviti i nogometni život tih igrača. Kad mu netko ponudi šesterostruki iznos koji ima u našem klubu, kad mu ponudi da igra pred 50 tisuća ljudi, tko to može zaustaviti? Isto tako, Grezda koji dobije sličan poziv i kaže ako ne ode da će psihički biti mrtav čovjek i kako će se ostaviti nogometa, tko to može zaustaviti? Nitko! To je sastavni dio ovog procesa", rekao je on i naglasio kako prodaje nisu presudne za život kluba, ali i kako će klub i dalje prodavati igrače kako bi bili nogometno živi na tržištu.

Istaknuo je kako nema igrača u svlačionici NK Osijeka kojeg on sad želi prodati, ali ukoliko primjerice Marić dođe s sličnim stavom poput Barišića i Grezde, Meštrović neće biti taj koji će zaustaviti njihov transfer.

"Omjer naših dovedenih i prodanih je jedan naprama pet. Zašto jedan Real Madrid prodaje igrače? Zato što ili igraču ili klubu treba izazova na njihovim mjestima", rekao je Meštrović i naglasio kako smatra kako je uspješan u balansu dovođenja i prodaje igrača.

Činjenice su to s kojma se bore svi klubovi ranga NK Osijeka, a navijači često i nerealno žele stvari koje se teško mogu ostvariti u Hrvatskoj čija je nogometna liga po većini stvari daleko iza brojnih europskih liga i puno će se morati radit na tome da igrači žele ostati u svojim klubovima.

"Nevezani su budžeti za gradnju stadiona i momčad, ali ja sam taj koji je postavio svojevrsni salary cap i ja sam taj koji će iz odgovornosti prema svima koji će me nasljediti danas sutra, ostaviti klub s galvom i repom. Nismo megalomani. S četvrtim budžetom sportski je uspjeh biti treći, a hajdemo pokušati dogodine biti drugi. Hajdemo animirati javnost da dolazi na ključne utakmice, hajdemo ne slaviti gol u 90. minuti za ostanak u ligi. Poraz je sve ono što je prethodilo tome da taj gol bude spašavać stvari. Hajdemo slaviti najveću posjetu po glavi stanovnika u Hrvatskoj i zato gradimo stadion, a ne kao spomenik meni. Hajdemo se svi afirmirati za nešto što će ostati iza nas. Idemo ostaviti zajedno sve ružno iza nas i idemo se radovati onome ispred nas", na kraju je rekao Meštrović i na neki način otkrio kako će DIno Skender i sljedeće sezone biti trener prve momčadi.

Ovime je zaključena sezona NK Osijeka koji se sad okreće pripremama za narednu sezonu gdje ga ponovo očekuju brojni domaći i europski izazovi.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!