Umjesto Afrike roda odabrala zimovanje u Slavoniji

Umjesto Afrike roda odabrala zimovanje u Slavoniji

roda sib400Da su ovogodišnje vremenske prilike poprilično iznenadile i zbunile i one najspremnije i da se kao posljedica toga sada događaju brojne dosad neviđene promjene u biljnom i životinjskom svijetu, najbolje svjedoči priča iz Valpova, gdje su stanovnici Osječke ulice, u samom središtu grada, već u nekoliko navrata u posljednjih desetak dana primijetili - rodu , koja dolazi u svoje gnijezdo na drvenom stupu na parkiralištu iza zgrada!

Tu pojavu, koja je iznenadila čak i najstarije Valpovčane, pojasnio nam je dr.sc. Tomislav Bogdanović, s Odjela za biologiju pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. On smatra da je mala ili nikakva vjerojatnost da je riječ o rodi koja se već vratila iz toplijih krajeva, jer, kaže, rode se uglavnom vraćaju u ožujku, i to u jatima.

Dosad nije poznat ni jedan slučaj pojedinačnog vraćanja ptica selica, pa tako ni roda.

- Mnogo je veća vjerojatnost da je riječ o rodi koja je zaostala tijekom selidbe, odnosno starijoj jedinki koja jesenas nije imala dovoljno snage za seobu pa je ostala tamo gdje se zatekla. Takve se životinje snalaze na svakojake moguće načine, a s obzirom na to da je u blizini kontejner za otpad, vrlo je vjerojatno da pronalazi dovoljno hrane kako bi preživjela pa se povremeno vraća, ali ne i duže zadržava. U principu, takve životinje veliku zimu i niske temperature gotovo ne mogu preživjeti bez ljudske pomoći - kaže biolog Bogdanović.

Valpovčani ostavljaju hranu

Stanovnici zgrada u blizini rodina gnijezda brinu se da roda preživi i redovito joj ostavljaju hranu podno stupa, gdje se nalazi njezino gnijezdo. No, hoće li se njezini dolasci u gnijezdo u nadoazećim danima još prorijediti, ili se ona više neće ni vraćati, ne ovisi samo o vremenskim (ne)prilikama nego i izdržljivosti ptice koja je toplu zimu u Africi ove godine odlučila zamijeniti minusima u Slavoniji.

Invazija roda u Baranji

Tekst: Lidija Aničić (Glas Slavonije)
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Petak

Subota

Nedjelja