Vijesti / Regija

FOTO: Invazija roda u Baranji

FOTO: Invazija roda  u Baranji

 

Više od polovine bijelih roda privremeno “nastanjenih” u Osječko-baranjskoj županiji gnijezdi se u Baranji, regiji koja po bogatstvu zakonom zaštićenim pticama spada u hrvatski vrh.

Tijekom provođenja projekta zaštite bijelih roda, koji sufinanciraju županije te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji se odnosi na isplatu naknade vlasnicima obiteljskih domova na kojima su rodesvile svoje gnijezdo, na području Osječko-baranjske županije evidentirano je 17 gnijezda bijelih roda.
rode2

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vlasnicima objekata 700 kuna
Od toga je najviše gnijezda u Baranji, i to u Kopačevu, Bilju, Dardi, Jagodnjaku, Dražu i Lugu. Vlasnici objekata koji su se rodama svidjeli “na prvi pogled” inkasirali su po 700 kuna. Inače, u Osječko-baranjskoj županiji taj se projekt provodi, drugu godinu za redom, pod patronatom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima iz koje pozivaju sve one na čijim se kućama i građevinama nalaze gnijezda bijele rode da im se jave s određenom dokumentacijom.
Spomenuti podaci odnose se na prošlu godinu, a ovogodišnje prebrojavanje sigurno će pokazati da je gnijezda znatno više.
Kako saznajemo od osoba bliskih ornitologiji, samo na području Baranje minimalno je 50-ak gnijezda bijelih roda smještenih na objektima, većinom privatnim.

rode1

Inače, bijela roda (Ciconia ciconia) europska je gnjezdarica, a u se Hrvatskoj gnijezdi 1.500 parova te ptičje vrste, većina u kontinentalnom dijelu zemlje, u selima dolina rijeka Drave, Save i Dunava. Ta vrsta ptica gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda u ptičjem svijetu, koje može težiti preko tone. Bijela roda smještava 70 posto svojih gnijezda na krovove i dimnjake stambenih ili gospodarskih kuća, 26 posto na stupove električne mreže i 4 posto na drveće.

 
rode4

U nevelikoj, Budrovačkoj ulici, na samoj đakovačkoj periferiji, u petak predvečer bilo je više roda nego stambenih objekata, odnosno krovova! U kratkom vremenu na krovove u toj uličici sletjelo je čak dvadesetak roda koje su u tom dijelu grada, na iznenađenje stanovnika te i okolnih ulica, dočekale i mrak. Na jednom krovu tog ih je predvečerja znalo biti i po četiri-pet. Dvadesetak velikih ptica bile su prava atrakcija, pogotovo djeci, dok su se stariji pitali otkuda tolike rode baš u tom dijelu grada.
Sve nepoznanice odagnao je načelnik Inspekcije za zaštitu prirode RH, viši inspektor zaštite prirode, mr. Željko Vuković, rekavši da nije posrijedi ništa neuobičajeno za te ptice u ovo doba godine.

rode8

- Uskoro se, krajem kolovoza, bliži njihovo vrijeme odlaska na jug, u smjeru Južnoafričke Republike, pa se rode ovakvim okupljanjima pripremaju za let na tako dug put, pri čemu se poglavito misli na mlade rode kojima je to novo iskustvo. Takvim okupljanjem pripremaju se za formiranje jata, prilagodbu mladih sa starijim rodama za tako dugo putovanje - kaže Vuković. Budrovačku ulicu na samoj periferiji grada odabrale su, dodaje, jer su u njezinoj blizini polja s hranom - miševima i sl. Već ujutro rode se u tom dijelu grada više nisu mogle zateći.

rode10

[important title=ZA RUŠENJE GNIJEZDA KAZNA 14.400 KUNA]
Rušenje gnijezda nije dozvoljeno prema Zakonu o zaštiti prirode, prema kojem je bijela roda u Hrvatskoj trajno zaštićena vrsta ptice te je zabranjeno njezino ometanje ili uznemiravanje u prirodnom životu. Svako kršenje tog Zakona, prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, za bijelu rodu naplaćuje se 14.400 kuna.[/important]

1.500 parova ove ptičje vrste gnijezdi se u selima dolina rijeka Drave, Save i Dunava

rode11

rode7

rode6


TEKST: Ivica GETTO/Suzana ŽUPAN, www.glas-slavonije.hr

FOTO: SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!