Osječanki na povratku iz Irske, u Budimpešti oduzeli osobnu iskaznicu

Osječanki na povratku iz Irske, u Budimpešti oduzeli osobnu iskaznicu

U grupi na Facebooku ‘Hrvati u Corku’ jedan je korisnik ispričao problem Osječanke koja je ostala zatečena kad joj je u budimpeštanskoj zračnoj luci oduzeta osobna iskaznica, i to zbog problema s prebivalištem. Detalje je I. Ž. ispričao za Glas Slavonije.

''Osobna joj je navodno bila neispravna, a od Mađara je dobila nekakav papir s kojim je navodno mogla ući u Hrvatsku, no nakon pola sata rečeno joj je da je riječ o papiru koji joj jamči privremeni legalni ostanak u Mađarskoj, dok ne riješi problem s hrvatskim veleposlanstvom u Mađarskoj. Drugim riječima, bez pomoći hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti ne može se vratiti u Hrvatsku'', napisao je I. Ž., dajući do znanja da je policija utvrdila da je na prijavljenoj adresi nema, pa je njezina osobna iskaznica proglašena nevažećom.

''Ako osoba napušta prebivalište u trajanju dužem od godine dana radi privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske u svrhu obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera, dugotrajnog liječenja i sl., dužna je to prijaviti ondje gdje joj je prijavljeno prebivalište. Može to učiniti i preko nadležne diplomatske misije, odnosno konzularnih ureda RH u inozemstvu, uz prilaganje odgovarajuće dokumentacije o razlozima privremenog odlaska. Oni koji privremeno borave u inozemstvu i dalje imaju prebivalište u RH i pravo na osobnu iskaznicu'', stoji u priopćenju Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU osječko-baranjske.

PROČITAJTE: Ukoliko policija utvrdi da ste u inozemstvu, a niste odjavili prebivalište, poništavaju vam osobnu i raspisuju potragu

Iz policije su potvrdili da slučajeva poput ovog Osječanke ima, no ne raspolažu podacima o broju osoba koji nisu napravili prijavu privremenog odlaska izvan Hrvatske. Tijekom prošle godine evidentiran je 1141 prekršaj iz Zakona o prebivalištu.

Ako osoba nikad nije živjela na mjestu prijavljenog prebivališta, dužna je odjaviti prebivalište u RH, a prekršaj se kažnjava novčano kaznama od 500 do 5000 kuna. Svatko tko je napustio prebivalište prije više od godine dana zbog privremenog odlaska izvan RH, dužan je obavijestiti o tome nadležno tijelo gdje ima prijavljeno prebivalište. Dužan je i obavijestiti nadležno tijelo o svom povratku u RH.

Osječanin D. L. potvrdio je za Glas Slavonije da je u Irskoj mnogo ljudi koji su ondje više od dvije godine i nikada to nisu učinili. Samim tim zadržali su zdravstveno osiguranje, razne financijske potpore i slično u Hrvatskoj.

   
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Četvrtak

Petak

Subota