Vijesti / Ostalo

Ukoliko policija utvrdi da ste u inozemstvu, a niste odjavili prebivalište, poništavaju vam osobnu i raspisuju potragu

Ukoliko policija utvrdi da ste u inozemstvu, a niste odjavili prebivalište, poništavaju vam osobnu i raspisuju potragu

Ponukani vašim velikim zanimanje za jučerašnji članak o policijskim provjeravama prebivališta na području Baranje, ali i s nekoliko upita čitatelja s područja grada Osijeka kojima je policija također već dolazila kući s ciljem utvrđivanja mjesta prebivališta, a koji su trenutno na radu u Irskoj, poslali smo upit u Policijsku upravu osječko-baranjsku da detaljnije nam pojasne koje su obveze građana, ali i kako policija postupa prilikom utvrđivanja istog. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Vezano za Vaš elektronski upit izvješćujemo Vas da je člankom 3. Zakona o prebivalištu Narodne novine broj 144/12 kaže da osoba koja se iseljava iz Republike Hrvatske radi trajnog nastanjena u drugoj državi dužna je odjaviti prebivalište. Odjava prebivališta podnosi se prije iseljenja. Ako osoba propusti odjaviti prebivalište prije iseljenja, odjavu mora zatražiti u roku od 15 dana od dana useljenja u drugu državu putem nadležne diplomatske misije - konzularnog ureda u RH u toj državi.

Ako osoba napušta prebivalište u trajanju duljem od godinu dana radi privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske u svrhu obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su određeno vremensko razdoblje, dugotrajno liječenje i drugih razloga dužna je to prijaviti nadležnom tijelu na čijem području ima prijavljeno prebivalište, neposredno ili putem nadležne diplomatske misije - uz prilaganje odgovarajuće dokumentacije o razlozima privremenog odlaska.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako napuštanje prebivališta radi privremenog odlaska izvan RH potraje duže od 5 godina osoba je dužna ponovno prijaviti odsutnost iz mjesta prebivališta gore navedenim tijelima i prijavu obnavljati nakon svakog daljnjeg proteka razdoblja od 3 godine uz prilaganje dokumentacije o razlozima boravljenja izvan RH.

Smatra se da osoba boravi izvan RH duže od godinu dana i u slučajevima kada ona povremeno dolazi u RH, ali u razdoblju od godinu dana ne boravi u RH ukupno dulje od 3 mjeseca.

Prebivalište se utvrđuje terenskim provjerama na adresama stranaka na zahtjev neke druge stranke, anonimno, kontrolnim popisima isteka osobnih iskaznica ili u obavljanju poslova temeljne policije. Temeljna policija utvrđuje prebivalište u razgovoru sa ukućanima ili sa susjedima osobe za koju se utvrđuje prebivalište te se upućuje poziv na adresu prebivališta stranci. Ukoliko se stranka pozivu ne odazove isti se nakon nekog vremena stavlja na oglasnu ploču te se osobnog dana s oglasne ploče skida smatrajući da je isti uručen stranci (temeljem Zakona o općem upravnom postupku). Policijska uprava donosi rješenje o odjavi prebivališta te se isto stavlja na oglasnu ploču i protekom roka od 8 dana isto je pravomoćno i izvršno. Nakon pravomoćnosti rješenja osobna iskaznica nije važeća i za istom je raspisana potraga."

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!