Vijesti / Regija

Policajka i valpovački bećar suočili se na sudu

Policajka i valpovački bećar suočili se na sudu

Priča o bećaru Branimiru iz Valpova kojeg je policajka tužila jer je na povorci foklornih skupina ovog ljeta u Valpovo otpjevao "Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi... Što j' u pjesmi, to se pjevat smije, lud bi bio 'ko bi zamjerio'", dobila je nastavak izravnim sučeljavanjem na sudu.

- To se nije odnosilo na Vas, nisam Vas ni primijetio u gužvi. Smisao bećarca je humor – obratio joj se Branimir u sudnici Prekršajnog suda u Valpovu.

- Pogledali ste u mene i onda mi zapjevali. Tražili ste me u postaji na ispitivanju da mi se ispričate, što znači da ste se osjećali krivim. Još ste dali sve u medije i povećali neugodnost – odgovorila mu je policajka Marija Iličić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim s Branimirom, policajka se suočila i s dvoje svjedoka iz redova HKUD-a Valpovo 1905, koji tvrde kako su svi pjevali za njim te da su pjevanje spornog bećarca ranije dogovorili.

- Branimir je sam pjevao, nitko ga nije pratio. I to je pjevao “skini gaće pa mi se na g…”, a ne “priđi bliže”, eto! – ustvrdila je Marija.

- Kako vi možete sami tvrditi jedno, a mi svi drugo? – upitala ju je svjedokinja Tea Meškić Bošnjaković.

- Kako ne bih mogla? Vi ste svi iz istog KUD-a, mogli ste se dogovoriti – rekla je.

Čolakovićeve kolege iz KUD-a posvjedočile su kako je, iza spornih stihova, otpjevao i “što je u pjesmi to se pjevat smije, lud bi bio tko bi zamjerio”, a svi su ga, tvrde, slijedili.

Okrivljeni je “bećar” u obrani ponovio kako mu nije bila namjera ikoga vrijeđati. Na upit sutkinje je li u masi bio još netko u plavoj bluzi, odgovorio je kako su iza njih u folklornoj povorci koračale članice KUD-a Bocanjevci u plavim bluzama.

- Nitko se od njih nije naljutio. Poanta je bećaraca u natpjevavanju. Jednom su meni odgovorili na manifestaciji “Nije mene natpjevao niko, nećeš ni ti, majmunova sliko”. Ako sam inspiriran, uzvratit ću pjesmom – objasnio je Čolaković.

Odvjetnik Goran Mrkić istaknuo je kako Čolakovićevo ustavno pravo da izvodi i njeguje zaštićeni bećarac.

- I to predstavlja svetinju te se to pravo, ma kako vlastima to nakaradno bilo, ne smije ograničiti jer bi to bio najeklatantniji primjer vraćanja u totalitarizam.

Sutkinja je, inače, iz sudskog spisa izdvojila važan dokaz optužbe, zapisnik s prvog ispitivanja, a zato jer ga policajac nije dvaput potpisao pa se smatra nezakonitim dokazom.

- Nisam smatrao da se trebam dvaput potpisati – izjavio je policajac Siniša Turk, pozvan kao svjedok.

SiB.hr/Večernji.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!