Vijesti / Regija

Zbog pjevanja bećarca dobio prekršajnu prijavu!

Zbog pjevanja bećarca dobio prekršajnu prijavu!

24-godišnji Branimir Čolaković iz Valpova mogao bi ući u anale hrvatskog pravosuđa. On je naime, 28. lipnja sudjelovao na manifestaciju Ljeto valpovačko, gdje je u povorci folklornih skupina, zajedno sa ostalim članovima HKUD-a Valpovo 1905, zapjevao bećarac  'Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi... Što j' u pjesmi, to se pjevat smije, lud bi bio 'ko bi zamjerio'.

Čula je to pripadnica policije koja je osiguravala skup i odlučila ga prijaviti! Dobio je prekšrajnu prijavu u iznosu od 5.000 kuna jer je navodno počinio prekršaj o ravnopravnosti spolova.

- Što da vam kažem. Kada sam pročitao optužni prijedlog, zavladali su šok i nevjerica. Slično su reagirali i moji prijatelji s kojima sam o svemu razgovarao - rekao je Branimir za Glas Slavonije, dodajući kako se bećarci pjevaju od pamtivjeka, te kako nikada nije čuo da se bilo tko na bećarac naljutio. Stoga je, ističe, njegov slučaj optužnog prijedloga možda prvi i jedini na svijetu.    

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjeća kako je UNESCO-ov Odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine slavonski bećarac 2011. godine uvrstio na popis, te se kao takav našao u ''društvu'' još otprije na popis uvrštenih hrvatskih kulturnih dobara, među kojima su, primjerice, kastavski zvončari, festa svetoga Vlaha, Sinjska alka..., ali i meksički marijači, sviranje na balafonu (afrički ksilofon), kraljevsko jahanje na jugoistoku Češke, obred sađenja riže u Mibuu, u Japanu, hodočašće u svetište Qoyllorit'i u Peruu...

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!