Vijesti / Regija

"grad u plamenu"

Kroz virtualne naočale doživite kako je bilo letjeti iznad opkoljenog Vukovara 1991. godine

Stavljanjem virtualnih naočala sjedate u zrakoplov s dva ratna pilota, letite od Đakova prema opkoljenom Vukovaru i dostavljate humanitarnu pomoć

Uoči kolone sjećanja u Vukovaru, jedinstveni projekt virtualne realnosti postavljen je za posjetitelje u tamošnjem Memorijalnom centru Domovinskog rata. Stavljanjem virtualnih naočala sjedate u zrakoplov s dva ratna pilota, letite od Đakova prema potpuno opkoljenom Vukovaru i dostavljate humanitarnu pomoć.

Ulaskom u poljoprivredni zrakoplov Antonov čut ćete autentične glasove pilota. A branitelji koji su '91. u potpuno oklopljenom Vukovaru za zemlje čekali ovaj zrakoplov i njegovu pomoć objašnjavaju vam kako rade virtualne naočale.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ispod vas grad u plamenu, a u gluhoj noći okolo vas fijuću projektili. Pokretima glavom vidite i čujete sve, baš kao da ste tada u zrakoplovu.   

"Bila to jedna cigareta. Krvna plazma, lijekovi, zavoji, štogod je došlo, dobro je došlo. Bio je to dar s neba kako je rekla doktorica Bosanac", rekao je bojnik Marin Ivanković iz Memorijalnog centra Domovinskog rata. 

Nakon ovog suvremenog sjećanja na ratno vrijeme, osnovnoškolci koji su 28 godina poslije letjeli isti let pod velikim dojmovima.

Učenici su puni dojmova zbog aviona

"Ja nikada nikome ne bih poželjela da proživi to što sam ja vidjela kroz ove naočale", rekla je učenica Gracijela Slukić iz Osnovne škole Rovišće u Bjelovaru.

"Očekivao sam nešto malo mirnije, ali bilo je dosta eksplozija i dosta realistično", rekao je Marko Vladić iz OŠ Rovišće u Bjelovaru. 

Kako je tek bilo pilotima i padobrancima iz Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek u čije je sjećanje ovaj virtualni let i osmišljen, teško je i zamisliti.

"I sami znate da bitka za Vukovar se naziva bitka koja je spasila Hrvatsku. Mi smo kupili ono što je tada nama bilo najbitnije a to je vrijeme. A to vrijeme su nam darivali i ovi dečki iz Samostalnog zrakoplovnog voda", rekao je bojnik Ivanković. 

A natrag na zemlji, ovaj poljoprivredni avion koji nikada nije napravljen za ratna djelovanja, ostaje pričati povijesne priče koje su izgradile hrvatsku državu.


Izdvojeno

Reci što misliš!