Vijesti / Regija

Kids Against Plastic Pollution

Predsjednica odgovorila na pismo baranjskih učenika

Predsjednica odgovorila na pismo baranjskih učenika

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je skupini učenika Osnovne škole Popovac, ohrabrujući ih da nastave borbu protiv zagađenja plastikom.

Učenici su joj pisali kako bi saznali njezina razmišljanja o problemu prekomjerne uporabe plastike u svakodnevnom životu i zamolili je da govori više o tom problemu. Također, pozvali su je da im se pridruži na završnoj konferenciji u norveškom gradu Bergenu gdje će o problemu zagađenja plastike, u sklopu Erasmus+ projekta Kids Against Plastic Pollution, raspravljati s prijateljima iz drugih europskih škola.

U odgovoru na pismo učenika predsjednica je istaknula kako je veseli što sve više mladih u Hrvatskoj ima razvijenu svijest o potrebi očuvanja prirode. Napomenula je kako je nedavno na zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku govorila o temi zagađivanja prirode, posebno mora u koje se bacaju gomile količine različitog otpada. Svjetskim vođama ukazala je na inicijativu stanovnika otoka Zlarina kao dobar primjer prakse male lokalne zajednice od koje počinju velike, iznimno potrebne promjene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Drago mi je da naša predsjednica svjesna da je onečišćenje plastikom u našim morima i oceanima jedna od najvećih prijetnji s kojima se čovječanstvo suočava. Nisam vjerovala da bi netko tako važan odgovorio učenicima iz jedne male škole,“ istaknula je učenica osmog razreda Lucija.

„Žao mi je što predsjednica neće s nama putovati u Norvešku. Bilo bi cool upoznati je. Njezin odgovor svakako nam je dodatni vjetar u leđa za provođenje preostalih aktivnosti u kojima svatko od nas svojim srcem i načinom razmišljanja posvećuje puno pozornosti očuvanju okoliša,“ naglasio je učenik šestog razreda Ivano.

Odgovor predsjednice obradovao je brojne učenike koji su se okupili u školskoj knjižnici i s nevjericom ga nekoliko puta pročitali. Školska knjižničarka Marijana Kuna odlučila je pismo uokviriti. Ostali učenici iz Norveške, Turske i Rumunjske s nestrpljenjem očekuju sljedeću mobilnost kada će im baranjski učenici s ponosom pokazati pismo i prevesti misli predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.


Izdvojeno

Reci što misliš!