Vijesti / Regija

vu creator

Mladi slavonski poduzetnik izrađuje personalizirane igračke od drveta

Mladi slavonski poduzetnik izrađuje personalizirane igračke od drveta

Na krilima velike kreativnosti, izrađuje personalizirane dječje igračke i namještaj od drveta i osvaja kupce u Hrvatskoj, ali i izvan nje

I dok se mladi užurbano iseljavaju iz Slavonije, mladi poduzetnik Josip Salaić (34), iz Tovarnika, pored Vukovara, inženjer zootehnike, ima sasvim drugačije planove. Poduzetništvo mu je bilo karijerno predodređeno jer je po završetku školovanja preuzeo vođenje Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva od svog oca te se počeo baviti poljoprivrednom proizvodnjom. No, kako je svega u svom životu četiri mjeseca radio za „drugog“ poslodavaca, želja za poduzetništvom uvijek je bila dovoljno jaka da nije mogao pronaći zadovoljstvo radeći za bilo koga osim za samog sebe.

"Imao sam nekoliko poduzetničkih projekata u poljoprivredi, od gradnje farme muznih krava, uzgoja konja, pružanja usluga liječenja i brige za domaće životinje pa do ekološke proizvodnje. Zbog iznimno teške situacije u poljoprivredi, napokon sam odlučio priječi iz poljoprivrednog u neki drugi sektor", objašnjava mladi poduzetnik Josip Salaić čiji je nedavno tržišno plasirani poduzetnički projekt oduševio kupce. A to je ručna i personalizirana izrada dječjih igračka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Želio je znatno više iskoristiti talent crtanja i izrade rukotvorina kojega ima od ranog djetinjstva, ali i kako ističe više biti u poduzetništvu u poslovima kojima može upravljati vlastitim radnim doprinosom, nego što je to bilo u poljoprivredi.  "Često sam iz hobija crtao ili izrađivao različite predmete od drveta. Na poticaj supruge, izradio sam nekoliko drvenih figurica za koje sam ideju dobio pretražujući internet. Supruga mi je pomogla da „ispitamo“ tržište – slike igračaka tj. predmeta koje sam izradio od drveta stavila je na društvene mreže, javili su se prvo prijatelji koji su željeli nešto tako i za sebe, pa sam krenuo izrađivati dječje igračke i opremu za dječje sobe po personalnim narudžbama", ističe Josip Salaić.

Nakon što je reakcija na društvenim mrežama pokazala zanimanje tržište i potencijalnih kupaca, mladi Slavonac vidio je kako u izradi drvenih rukotvorina priliku za poslovni proboj. Otvorio je tvrtku Vu-Creator simbolično povezujući u njezinom imenu grad Vukovar, grad kojemu pripada, a ujedno i asocirajući na englesku riječ wood (drvo) uz inačicu creator što na latinskom znači stvoritelj, onaj koji nešto stvara. A za mnoge zadovoljne kupce koji su se uvjerili u talent, vještinu i znanje obrade drveta Josipa Salaića, ovaj mladi poduzetnik je definitivno kreator.

"Svojim klijentima nudimo igračke i personalizirani dječji namještaj koji sami dizajniramo, ali isto tako prihvaćamo sve moguće želje i ideje koje kupci imaju. Tako da u suradnji s klijentima dolazimo do najboljih mogućih i originalnih ideja. Na hrvatskom tržištu nema puno sličnih proizvoda. Ovo što postoji su za sada samo naljepnice na namještaju ili su strojno rađene gravure. Mi sve crtamo i ugraviramo isključivo ručno, što nas čini tržišno različitima, ali i posebnima, uz neograničene ideje za razvoj proizvoda po željama kupca", opisuje vlasnik tvrtke Vu Creator iz Tovarnika.

A da sve bude uronjeno u slavonsku tradiciju obrade drveta, sve što izrađuje, Josip Salaić stvara od punog drveta (hrast, jasen).

"Ne radimo s umjetnim i lijepljenim materijalima, a ideje nalazimo svugdje u prirodi oko nas, jer sve što oko vidi, može ruka pretvoriti u crtež. Isto tako sav namještaj koji koriste odrasli, može se, uz malo prilagodbe, izraditi i kao namještaj za djecu. A najveća inspiracija su sami kupci, jer svatko ima drugačiji ukus i želje, a mi im u tome samo pomažemo kad vidimo u kojem smjeru žele ići", jasan je ovaj poduzetnik iz Tovarnika za čijim su proizvodima na tržištu već iskazali veliki interese.

Najviše kupaca i to u 95% slučajeva su žene koje uglavnom biraju proizvode za svoju djecu ili za poklone nekome drugom. Ovaj mladi poduzetnik planira u prvom redu osvojiti domaće tržište drvenih igračaka i unikatnog dječjeg namještaja. A svakako mu je u planu osim izvoza i jednog dana otvaranje tvornice na rodnoj slavonskoj ravnici, u kojoj će njegovi sumještani imati posao, a ne preko granica Lijepe naše.


Izdvojeno

Reci što misliš!