Vijesti / Regija

sjednica Gradskog vijeća

Pala je odluka: U Vukovaru se nisu stekli uvjeti za veća prava Srba

Pala je odluka: U Vukovaru se nisu stekli uvjeti za veća prava Srba
RTL

U srpnju ove godine Ustavni sud odlučio je da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti

Poslije godina iščekivanja tijekom kojih se oglasio i Ustavni sud, u petak se u Vukovaru održava sjednica Gradskog vijeća na kojoj je donesen zaključak o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima grada Vukovara, pripadnicima hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine.

"U prvom dijelu zaključka konstatira se da je dostignut stupanj dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i svih ostalih nacionalnih malnjina na razini koja omogućava suživot i dijalog do određene razine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U drugom dijelu zaključka se konstatira da svi živimo i radimo kad su - na području Vukovara - još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava većini građana svih nacionalnosti. Svim tim građanima koji imaju jedan nazivnik - a to je da su se usprotivili velikosrpskoj agresiji ili su ostali samo građani grada zatočeni opsadom u nehumanim uvjetima granatiranja i pogibelji - svim tim ljudima uskraćeno je temeljno ljudsko pravo na život, dostojanstvo i slobodu, i to ne samo '91. nego i do dana današnjeg, kad su zapravo sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar.

Treći dio zaključka - tu se konstatira da u kontekstu tih činjenica, nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru", kazao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, javlja N1.


Izdvojeno

Reci što misliš!