Vijesti / Regija

sinergijska suradnja županija

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema

Sinoć je, tijekom dvodnevnog boravka predstavnika pet slavonskih županija na Europskom tjednu regija i gradova, svečano otvoren i ured Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu.

Tradicionalni svečani prijem povodom Dana neovisnosti bio je prilika da se pred dvjestotinjak visokih uzvanika predstavi budući rad Predstavništva. Svojim su dolaskom brojni zastupnici u Europskom parlamentu, diplomati i domaći i inozemni ministri podržali otvorenje Ureda, a čestitke slavonskim županima uputila je i buduća potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Zajednički nastup Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-Posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije kao jedinstvene regije pred europskim institucijama pozdravili su i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu s kojima su predstavnici slavonskih županija prethodno održali sastanak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Otvaranjem ovog ureda jasno ste pokazali kojim smjerom želite da ide istok Hrvatske. Čestitam vam na tome i vjerujem kako će vaše Predstavništvo biti točka za razmjenu informacija. Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenuo je pozitivne promjene na istoku Hrvatske, a vaša stalna prisutnost u Bruxellesu pomoći će da se povlačenje sredstava još više intenzivira", rekao je Karlo Ressler.

Prvi ured u Bruxellesu otvorila je Istarska županija čiji je župan zastupnik u novom sazivu Europskog parlamenta.

"Dolazite skupa i to puno govori o tome da radite u interesu svoje Slavonije. Iz vlastitog iskustva znam da je važno biti na izvoru informacija", poručio je Valter Flego.

Da je zadaća europarlamentarnih zastupnika otvarati vrata projektima i idejama koje dolaze iz Hrvatske složili su se i zastupnici Željana Zovko, Ruža Tomašić i Fred Matić koji su zajedno s Resslerom i Flegom rimili slavonsku delegaciju u Europskom parlamentu. Zastupnici su se stavili na raspolaganje i za turističku promociju istoka Hrvatska te zatražili inpute za novu financijsku omotnicu za koju će trijalog trajati idućih godinu dana.

"Do sada smo dolazili kao gosti na Europski tjedan regija, drago mi je da smo od ove godine domaćini. Nova financijska omotnica otvorit će i nove mogućnosti, a mi ćemo se zalagati da se omjeri sufinanciranja ne mijenjaju kako bi i u budućnosti mogli realizirati sve projekte kojih na istoku Hrvatske uistinu ima mnogo", rekao je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije.

"Imamo slične strateške projekte koji nas povezuju, a za Brodsko-posavsku županiju od iznimne je važnosti projekt osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu čime ćemo obrazovno dodatno osnažiti istok Hrvatske. Želja nam je strateški razvijati područje svih pet županija jer je ravnomjerni razvoj jedna od osnovnih postavki Europske unije", rekao je župan Danijel Marušić.

Na nedovoljno razvijenu prometnu povezanost ukazali su župani Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

"Još uvijek nemamo ni kilometra autoceste, a prometna povezanost od vitalne je važnosti ako želimo pružiti mogućnost mladim ljudima za ostanak i kvalitetniji život u Slavoniji. Poljoprivredna industrija i turistička infrastruktura također mogu značajno doprinijeti gospodarskom razvoju", rekao je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Povećanje kapaciteta i nadogradnja Zračne luke Osijek kao i izgradnja novog Kliničko-bolničkog centra u Osijeku projekti su koji nadilaze županijske granice, o njima je govorio i zamjenik župana Vukovarsko –srijemske županije Damir Barna ističući kako Vukovar treba i nadogradnju riječne luke, a ruralna područja izgradnju novih sustava navodnjavanja.

"Projekti koji su značajni za razvoj istoka Hrvatske povezuju naše županije i ovaj zajednički nastup pred europskim institucijama nastavak je uspješne suradnje pet župana i na nacionalnoj razini. Inicijativa je došla od osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, zaživjela je već na nekoliko primjera, od brandiranja istoka Hrvatske kao jedne turističke destinacije, održavanja Dana hrvatskog turizma na kontinentu te otvaranja ovog ureda", rekao je predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin.

Izaslanstvo pet županija tijekom boravka u Bruxellesu održalo je brojne sastanke s ciljem upoznavanja institucija s radom Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema. U Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske razgovarali su, među ostalim, s Ivanom Zekom Pivačem, ministrom savjetnikom nadležnim za kohezijsku politiku, Hrvojem Butiganom, savjetnikom u Stalnom predstavništvu i Jakšom Pertićem, savjetnikom za poljoprivredu i ruralni razvoj. Naglasak je stavljen na pregovarački proces uoči donošenja novog Višegodišnjeg financijskog okvira te najavljene izmjene koje će se odnositi na smanjenje sufinanciranja projekata europskim novcem kao i kraće rokove za provedbu projekata.

Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu smješteno je u Ured Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, a vodit će ga Toni Žufić iz Osječko-baranjske županije. U nadolazećem razdoblju u uredu će raditi i stručni savjetnici iz ostalih županija. Rad Ureda financira svih pet županija razmjerno veličini županije. Cilj Predstavništva je sinergijska suradnja u realizaciji individualnih i zajedničkih projekata od strateškog interesa za područje svih pet županija te održavanje sastanaka s relevantnim dionicima iz EU institucija i predstavnicima RH u Bruxellesu.


Izdvojeno

Reci što misliš!