Vijesti / Regija

okolišni poticaj

Baranjci od sutra stari papir mogu zbrinuti uz naknadu od 20 lipa po kilogramu

Baranjci od sutra stari papir mogu zbrinuti uz naknadu od 20 lipa po kilogramu
Baranjska čistoća

Iznos će biti automatski prenesen na karticu korisnika Baranjske čistoće i biti uračunat kao umanjenje obveznog plaćanja

Od srijede, 18. rujna, Baranjska čistoća omogućit će svim svojim evidentiranim korisnicima novu pogodnost koja je osmišljena kao poticaj za pravilno postupanje s otpadom i korak prema još uspješnijem zbrinjavanju razvrstanog otpada.

Zahvaljujući otvaranju i upravljanju reciklažnih dvorišta u Belom Manastiru, Dardi i Kneževim Vinogradima, te prisutnošću u svim baranjskim mjestima putem mobilnog reciklažnog dvorišta, Baranjska čistoća stvorila je preduvjete za realizaciju projekta ”Okolišni poticaj” koji će koristiti i nedavno razvijen softver s bazom podataka (SQL).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svi korisnici iz baze Baranjske čistoće moći će od sada ostvariti poticajnu naknadu za odlaganje papira i kartona na navedenim reciklažnim dvorištima kao i mobilnom reciklažnom dvorištu u vrijeme njegova boravka na unaprijed najavljenoj lokaciji. Riječ je o iznosu od 0,2 kune po kilogramu prikupljenog otpada koji će biti automatski prenesen na karticu korisnika i biti uračunat kao umanjenje obveznog plaćanja. Primjerice, za korisnika koji prikupi i preda 140 kilograma papira ili kartona, račun za mjesečnu uslugu gospodarenja otpadom bit će prepolovljen.

Na reciklažna dvorišta mogu se odnijeti sve vrste otpadnog papira - letci, karton, bijeli uredski papir i dr.

"'Kako bi poboljšali stupanj prikupljanja, za sada samo otpadnog papira, među prvima u Hrvatskoj uvodimo poticajnu naknadu. To je vrlo dobar iskorak od strane Baranjske čistoće, a naši korisnici kroz ovaj sustav mogu i zaraditi." rekao je direktor tvrtke Damir Paulić.

Odluka o uspostavljanju i provođenju projekta ”Okolišni poticaj” temelji se na podacima o karakterizaciji otpada koji kažu kako upravo papir predstavlja 10% od ukupne količine otpada koja završava na odlagalištu. Ujedno, Baranjska čistoća planira daljnje razvijanje nadogradnje vlastitog sustava odvojenog prikupljanja otpada i nastavak projekta za koji će u idućim fazama razraditi model kako bi se korisnicima omogućila ova pogodnost i za druge vrste otpada.


Izdvojeno

Reci što misliš!