Vijesti / Regija

za 49 kandidata

Županija dodijelila potpore za poslijediplomske studije

Županija dodijelila potpore za poslijediplomske studije
OBŽ

U ime korisnika potpora zahvalio je Filip Lažeta, koji je pohvalio ovu, ali i druge mjere koje poduzima Osječko-baranjska županija kako bi podigla kvalitetu života na svom području

Na natječaj Osječko-baranjske županije za dodjelu potpora za poslijediplomske studije za akademsku godinu 2018./19. ukupno se prijavilo 57 kandidata, a pravo na potporu ostvarilo je 49 kandidata, kojima je župan Ivan Anušić danas (17. rujna 2019. godine) na prigodnoj svečanosti uručio ugovore. Pravo na potpore ostvarili su pojedinci koji su uspješno završili sveučilišni dodiplomski studij ili preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij te koji imaju visok prosjek ocjena tijekom studiranja (ne manji od 3,50 odnosno pojedinci s manjim prosjekom od navedenog ukoliko su priložili dvije preporuke sveučilišnih nastavnika).

- Osječko-baranjska županija godinama dodjeljuje potpore za poslijediplomske studije, i to kao jednokratne pomoći za troškove školarine, odnosno do iznosa od 50 posto godišnje školarine, kao i za troškove u svezi s izradom i obranom rada na poslijediplomskom studiju. Ove akademske godine od planiranih 300.000,00 kuna utrošeno je ukupno 291.091,00 kuna za 49 potpora, s tim da je najviši iznos dodijeljene potpore 8.000,00 kuna - rekao je župan Ivan Anušić prilikom uručenja ugovora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ime korisnika potpora zahvalio je Filip Lažeta, koji je pohvalio ovu, ali i druge mjere koje poduzima Osječko-baranjska županija kako bi podigla kvalitetu života na svom području. Barbara Đurić je naglasila kako je zaista zadovoljna što je Osječko-baranjska županija prepoznala potencijal koji imaju ovi mladi ljudi i odobrila potpore, a njoj osobno potpora će pomoći u ostvarenju još jedne stepenice u ostvarivanju svojih ciljeva i karijere. Dodala je ne misli na odlazak u inozemstvo nego će sigurno ostati u Hrvatskoj. Zadovoljstvo zbog odobrene potpore iskazao i Nemanja Spasenovski.

Na pitanje novinara koliko ova i druge mjere Osječko-baranjske županije utječu na ostanak mladih, župan Anušić je rekao kako Hrvatska ima ozbiljan problem s negativnim demografskim trendom, kao uostalom i mnoge zemlje istočne i srednje Europe jer mnogi odlaze u zapadnu Europu gdje su bolje plaćeni.

- I u Hrvatskoj možemo napraviti uvjete da naši djelatnici, studenti, građani ne odlaze, ali se za to moramo potruditi svi zajedno, osobito mi koji vodimo lokalne i regionalne samouprave i državu. Hrvatska je i danas zemlja u kojoj se može ostati, raditi i zaraditi, zemlja koja ima budućnost, pa ako se usporedi kako se živi i radi te koliki su troškovi u inozemstvu i kod nas mislim da je ipak bolje ostati. Ovo je naša država, tu je naš dom, no moramo iz naših glava potpuno maknuti negativan stav o nama samima, o Hrvatskoj, o Slavoniji. Moramo malo objektivnije sagledati i usporediti život u Hrvatskoj sa zemljama u koje se odlazi - poručio je župan.


Izdvojeno

Reci što misliš!