Vijesti / Regija

subvencije županije

Osječko-baranjska županija jedina u EU omogućava kredite s nula posto kamata za poduzetnike početnike

Osječko-baranjska županija jedina u EU omogućava kredite s nula posto kamata za poduzetnike početnike
OBŽ

Ukupni kreditni potencijal iznosi 90 milijuna kuna, a zahvaljujući subvencijama Osječko-baranjske županije kamatna stopa za većinu krajnjih korisnika kredita - čak i za poduzetnike početnike - bit će nula posto, odnosno u pojedinim vrstama kredita do 0,8 posto

Ugovore o suradnji u provedbi dva programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak za kreditiranje poduzetnika potpisali su jučer, 5. rujna 2019. godine, zamjenik župana Goran Ivanović i predstavnici devet poslovnih banaka koje djeluju na području Osječko-baranjske županije (Agram banka d.d., Erste&Steiermärkische bank d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., KentBank d.d., OTP banka Hrvatska d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Slatinska banka d.d., Zagrebačka banka d.d. i Addiko banka d.d.).

Ukupni kreditni potencijal iznosi 90 milijuna kuna, a zahvaljujući subvencijama Osječko-baranjske županije kamatna stopa za većinu krajnjih korisnika kredita - čak i za poduzetnike početnike - bit će nula posto, odnosno u pojedinim vrstama kredita do 0,8 posto. Ove kredite s rokom otplate 12-14 godina mogu koristiti trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove koje ulažu na području Županije neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu. Projekt traje do iskorištenja ukupnog kreditnog potencijala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Osječko-baranjska županija je u srpnju ove godine potpisala ugovor o suradnji s HBOR-om za program „Investicije privatnog sektora“ za koji je osiguran kreditni potencijal od 50 milijuna kuna i program „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ s osiguranih 40 milijuna kuna. Danas je Županija potpisala ugovor s devet poslovnih banaka kako bi omogućili korisnicima da ove programe mogu realizirati u suradnji sa svojim poslovnim bankama, gdje će imati iste uvjete kreditiranja koje nudi i HBOR. Posebnost ovog projekta je u tomu što je, na uvjete koje je ponudio HBOR, Osječko-baranjska županija dodatno osigurala sredstva kojima će subvencionirati kamatu s dva postotna poena. To konkretno znači da će za kredite mladih, žena i početnika kamata za sve korisnike biti nula posto, a za drugi program kamata će se kretati u rasponu od 0 posto do 0,8 posto - kazala je Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije.

Naglasila je kako će Županija u suradnji s bankama kroz ovaj kreditni aranžman omogućiti poduzetnicima ishođenje kreditnih sredstava po izuzetno povoljnim uvjetima te na taj način dati dodatni poticaj gospodarstvu Osječko-baranjske županije. - Ovi kreditni aranžmani su trenutno najpovoljniji na hrvatskom bankarskom tržištu, a Osječko-baranjska županija je jedina institucija u Republici Hrvatskoj koja može ponuditi poduzetnicima kredite s nula posto kamata. U županijskom proračunu za subvencioniranje kamata poduzetničkih kredita osigurano je 1,5 milijuna kuna, no sredstva će prema potrebi biti i povećana, ovisno o  brzini plasmana osiguranog kreditnog potencijala od 90 milijuna kuna - istaknula je pročelnica Katavić-Milardović.

Zamjenik župana Goran Ivanović rekao je da se i na ovaj način ostvaruju smjernice koje je zacrtao Ivan Anušić prilikom izbora za župana Osječko-baranjske županije. - Najvažnija smjernica u radu vezana je uz podizanje gospodarstva, no to nije moguće bez investicija, kojih ne može biti bez kreditnih linija. HBOR je s ova dva programa dao do znanja da želi pomoći poduzetništvo mladih i ostalih poduzetnika koji žele poslovati u Slavoniji, a uz subvencije Županije prvi put u povijesti većina kredita bit će s kamatom od nula posto. Na taj način poduzetnici s kreditima u vrijednosti od 200.000 kuna do dva, odnosno četiri, pa i više milijuna kuna mogu pokrenuti posao, Županija je jasno pokazala koji su nam cilj i perspektiva, a sada je na poduzetnicima da realiziraju ponuđeno - poručio je Ivanović.


Izdvojeno

Reci što misliš!