Vijesti / Regija

povratak na staro

Županije preuzimaju državne poslove, ali i zaposlenike

Županije preuzimaju državne poslove, ali i zaposlenike
OBZ

Ministar uprave Ivan Malenica i državna tajnica Josipa Rimac danas, 30. kolovoza 2019. godine, u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku održali su radni sastanak sa županom Ivanom Anušićem i predstojnicom Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji Katom Kovačević te njihovim suradnicima. Središnja tema sastanka bila je povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama.

"U zadnjih godinu dana traju pripreme za provođenje ove reformske mjere Vlade Republike Hrvatske, za koju je bilo potrebno donijeti i novi zakon o sustavu državne uprave, što je učinjeno u srpnju. Trenutno su u tijeku pripreme 66 posebnih zakonskih propisa koji bi trebali od 1. siječnja 2020. omogućiti županijama da obavljaju državne poslove. To podrazumijeva preuzimanje državnih službenika, opreme i sredstava za rad od strane županija. Dakle, državni službenici koji su do sada obavljali poslove iz sustava državne uprave prelaze u sastav županije te postaju službenici i namještenici područne samouprave, a sredstva za obavljanje tih poslova osigurana su u državnom proračunu za 2020. godinu. Riječ je o 350 milijuna kuna na razini RH, kao i 150 milijuna kuna za otpremnine djelatnika ureda državne uprave. Po svom karakteru, radi se o poslovima iz područja društvenih djelatnosti, gospodarstva, imovinsko-pravnih odnosa i poslova opće uprave, a Ministarstvo uprave zadržava upravnu inspekciju, upravni nadzor i nadzor zakonitosti općih akata i jedinica lokalne samouprave. Kroz ovu reformsku mjeru nastojimo građanima približiti državne i županijske poslove", rekao je ministar uprave Ivan Malenica.

Naglasio je kako je župan Anušić iskazao spremnost da sadašnje ispostave ureda državne uprave i matične urede nadopuni s uslugama i poslovima koje obavlja Osječko-baranjska županija, pa će građani imati veću dostupnost tih usluga i poslova. Zahvalio je županu i predstojnici Ureda državne uprave što su pokazali spremnost koja jamči da se ove promjene počnu primjenjivati od prvog dana sljedeće godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je rečeno, u sklopu ovog preustroja doći će i do smanjenja ukupnog broja službenika. Prema analizi Ministarstva, mogućnost preuzimanja otpremnine na razini RH moglo bi iskoristiti oko 600 zaposlenika ureda državne uprave, što će pridonijeti jednom od ciljeva reforme, a to je veća učinkovitost i efikasnost sustava.

Župan Ivan Anušić potvrdio je da se Osječko-baranjska županija priprema za planirano preuzimanje usluga i poslova ureda državne uprave, pa i prilagodbu unutarnjeg ustrojstva prema novostima koje će se primjenjivati od 1. siječnja.

"Novi sustav bit će puno efikasniji nego što je bio do sada, a građani neće biti ni u čemu zakinuti nego će im sve usluge biti dostupnije. Naša komunikacija s Ministarstvom uprave je odlična, sve dogovaramo, radi se vrlo transparentno kako bi cijeli sustav od 1. siječnja bio kvalitetniji, bolji i brži", rekao je župan Anušić te podsjetio da se u nadležnost županija sada vraćaju poslovi koje su obavljale do 2001. godine.


Izdvojeno

Reci što misliš!