Vijesti / Regija

anglomeracija Đakovo

Đakovo uspješno provodi projekt vrijedan 267 milijuna kuna

Đakovo uspješno provodi projekt vrijedan 267 milijuna kuna
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Đakovu je danas održan sastanak na temu projekta unaprijeđenja vodovodne i kanalizacijske mreže, a svi akteri izrazili su zadovoljstvo dosad izvedenim radovima.

Projekt „Poboljšanje vodovodne komunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo“ ukupne vrijednosti 267 milijuna kuna čijim će završetkom grad Đakovo i njegovih pet prigradskih naselja i općina Satnica dobiti  moderan kanalizacijski sustav s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda s kapacitetom za 33.000 stanovnika, okupio je danas u Maloj gradskoj vijećnici predstavnike svih uključenih u njegovu provedbu. Prisutne je na početku sastanka pozdravio zamjenik gradonačelnika Antun Galić, a sastanku su nazočili predstavnici Đakovačkog vodovoda d.o.o., izvođača radova tvrtke Sokol d.o.o. Vinkovci, nadzora IGH d.d.  i IDT d.o.o. te predstavnici Hrvatskih voda.

Izvođenje radova, podsjetimo, počelo je u prosincu prošle godine, a ovaj kapitalni projekt u sektoru vodnoga gospodarstva donosi izgradnju 41 kilometra nove kanalizacijske mreže na području grada Đakova, Budrovaca, Piškorevaca i Selaca Đakovačkih, rekonstrukciju 10 kilometara gravitacijske kanalizacijske mreže u gradu, gradnju 10 kilometara tlačne kanalizacije, izgradnju 26 crpnih stanica, a samom Đakovu tri retencijske građevine, rekonstrukciju 8 kilometara vodovodne mreže i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Svi ti infrastrukturni zahvati omogućit će 2.581 novi kućni priključak u spomenutim prigradskim naseljima, uključujući Ivanovce, Kuševac te Satnicu Đakovačku koja administrativno ne pripada Gradu Đakovu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sastanku je nazočio zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić koji nakon sastanka nije krio zadovoljstvo zatečenim stanjem u Đakovu.

"Kamo sreće da me u svim gradovima dočeka ovakvo stanje stvari. Na samom sastanku sam to i rekao. Definitivno Hrvatske vode u Gradu Đakovu imaju partnera, Đakovački vodovod kao ozbiljnog naručitelja koji definitivno stoji iza svih preuzetih obveza, kazao je Vukmirić te podsjetio: „Nije to odavno bilo kada smo imali problema u pripremi i donošenju odluka oko same aglomeracije, izvođača i svega ostaloga. Međutim, očito svaki projekt tog tipa, tih iznosa pa i kudikamo viših u Republici Hrvatskoj prolazi ili porođajne muke ili neke kalvarije u fazi prvoj, drugoj… osmoj svoje provedbe. Čini mi se da je svoj najveći problem aglomeracija Đakovo prošla. Ozračje na samom sastanku, međusobno poštovanje svih aktera od zamjenika gradonačelnika, direktora, izvođača radova, nadzora je ogroman kapital. Iskreno ću vam reći nemam to baš u svakom gradu. Tamo gdje nema suradnje, našalit ću se, nema ni kanalizacije“.

U pravilu, smatra Vukmirić, nema problema koji se ne može riješiti ako ljudi odgovorno sjednu, iskreno i spremno pruže ruke jednima i taj čas iznađu neke od rješenja. - Naravno da su Hrvatske vode krajnje otvorene u kontekstu toga da interveniraju, pomognu savjetom na bilo koji način i da dovedu čitav projekt do gotovosti, do konačnog završetka projekta, a da nema za neke toliko spominjane penalizacije. Ja sam uvjeren da će ovaj projekt ići upravo u tom smjeru, dodao je. Na kraju se osvrnuo i na suradnju sa Osječko-baranjskom županijom.

"Prenosim građanima grada Đakova i svim akterima pozdrave od kolege Zorana Đurokovića koji dolazi sa ovih prostora pod čijom budnom paskom je također ovaj projekt, ali bih posebno naglasio vašeg župana Ivana Anušića koji je jedan od rijetkih župana koji gotovo svakodnevno bdije nad svim projektima koje Hrvatske vode provode u kontekstu njegove županije. Ujedno i strateškim pristupom vodi kompletnu priču vodoopskrbe i odvodnje u svojoj županiji. Čestitam mu na tome i zahvaljujem", poručio je Vukmirić.


Izdvojeno

Reci što misliš!