Vijesti / Regija

položeni vijenci i zapaljene svijeće

Obilježena 28. obljetnica masakra hrvatskih branitelja u Dalju

Obilježena 28. obljetnica masakra hrvatskih branitelja u Dalju
OBŽ

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su im, uz obitelji i mještane odali izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske župan Ivan Anušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, predstavnici udruga branitelja, jedinica lokalne samouprave i brojni drugi

U ranim jutarnjim satima 1. kolovoza 1991. srpski pobunjenici su uz pomoć tzv. JNA napali policajce, gardiste i pripadnike civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije, tražeći njihovu predaju. Nakon cjelodnevne opsade i granatiranja, postaja je zauzeta, a preživjeli hrvatski branitelji zvjerski su likvidirani.

Pružajući herojski otpor brojnijem i neusporedivo bolje naoružanom velikosrpskom agresoru, i ne pomišljajući na predaju, živote je izgubilo 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri člana Civilne zaštite, a njihova mrtva tijela su izmasakrirana. Tisuće hrvatskih civila iz Aljmaša, Dalja i Erduta izbjeglo je toga dana pred srpskim paravojnim postrojbama u Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su im, uz obitelji i mještane odali izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske župan Ivan Anušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, predstavnici udruga branitelja,  jedinica lokalne samouprave i brojni drugi. Odavanje počasti započelo je minutom šutnje za poginule.

“Okupili smo se ovdje da bismo odali počast hrvatskim braniteljima koji su nesebično dali svoje živote za neovisnost Republike Hrvatske”, rečeno na početku svečanosti, a potom su nabrojana imena svih poginulih.  Župan Anušić izrazio je duboko poštovanje obiteljima poginulih hrvatskih branitelja. Ne mogu se oteti dojmu da svaki put kad ovdje dođemo imamo neki nedefinirani osjećaj. Imam osjećaj da pravda nije zadovoljena. Pravda nije zadovoljena nakon 28 godina, rekao je Anušić. Još uvijek se ljudi koji su počinili taj strašan zločin nisu privedeni pravdi. Nepravde koje su se desile i koje se dešavaju hrvatskom narodu, a posebno hrvatskim braniteljima, generiraju nove nepravde i možda nove sukobe u budućnosti, kazao je između ostalog Anušić.


Izdvojeno

Reci što misliš!