Vijesti / Regija

o odluci ustavnog suda

Penava o ćirilici: ''Prvo trebamo rješavati prava Vukovaraca iz '91., a onda prava koja se traže od 2015.''

"Gdje su ustavna prava silovanih žena, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja, ako je itko u ovoj državi obespravljen, to su oni, onda je to ona tiha većina koja živi u Vukovaru", rekao je Penava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava osvrnuo se na odluku Ustavnog suda vezanu uz Statut Grada Vukovara u dijelu ostvarivanja službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara.

"Kao što vam je poznato u Vukovaru smo mukotrpnim radom građana i svih političkih aktera, od mirne reintegracije na ovomo dostigli određeni stupanj zrelosti, komunikacije i suživota. Taj proces je ugrožen nasilnim pokušajem uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovaru i mislim da smo svi tijekom razbijanja ploča shvatili da stvari ne smijemo lomiti preko koljena. Takvim stvarima treba prići jako obazrivo jer ugrožavamo suživot. Sve što radimo podređujemo očuvanju mira i stabilnosti u Vukovaru", ustvrdio je Penava na konferenciji za novinare. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ustavnom sudu se zahvaljujem na razumijevanju koje iskazuje prema Vukovaru, no moram spomenuti zbog javnosti, ali prvenstveno zbog građana Vukovara, podsjetiti na neke činjenice: Sukladno svim božjim i ljudskim zakonima, u svemiru i svijetu oko nas postoji nekakav red. Postoji i u našem Ustavu. Temeljna vrijednost je ljudski život, sloboda i dostojanstvo.

Gdje su ustavna prava silovanih žena, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja, ako je itko u ovoj državi obespravljen, to su oni, onda je to ona tiha većina koja živi u Vukovaru i čeka pravdu i svoja prava. Valjda je prva na redu 1991. a onda prava koja se traže od 2015. godine", rekao je Penava i nastavio:

"Moj je stav - situacija u Vukovaru nije zrela i neće biti zrela za iskorake u bilo kojem smjeru dok Vukovar ne nađe svoj mir. Ne zato što smo neljudi koji ne razumiju nego zato što ne možemo prijeći preko nepravde iz 1991. Možemo je ispraviti pravednim kaznama za ono što se dogodilo. Dok se to ne dogodi, čak se nemam ni snagu ispričavati. Ako stradalnici 28 godina strpljivo čekaju na pravdu, e pa onda u ovoj državi u kojoj se kunemo na Domovinski rat i branitelje, trabaju shvatiti da svi drugi moraju sačekati dok Vukovar ne nađe svoj mir, a naći će ga onog trenutka kad oni koji su ga razarali za to budu i odgovarali."

županijski sud u vukovaru ploča na ćirilici
ALI POSTOJE i OGRANIČENJA Važna odluka Ustavnog suda: Srbi u Vukovaru imat će veća prava na primjenu ćirilice

Podsjetimo, u petak je na konferenciji za novinare predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao da je Ustavni sud ukinuo neke dijelove statutarnih odluka o korištenju srpskog jezika i pisma u Gradu Vukovaru, ne bi li se vijećnicima srpske nacionalne manjine osigurali jednaki uvjeti kao i vijećnicima hrvatske nacionalnosti. Iz Ustavnog suda obvezali su Vladu RH da u roku od godinu dana donese izmjene i dopune Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. Zahtjev za ocjenom ustavnosti je podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kolovozu 2015. godine. 

Iz Gradskog vijeća Grada Vukovara poručuju da niti jedan građanin nz redova srpske nacionalne manjine nije zatražio prijepis nekog pismena na ćirilici i srpskom jeziku. isto tako, naglašavaju da odluka Ustavnog suda ne znači i uvođenje jezičnih ploča na ćirilici


Izdvojeno

Reci što misliš!