Vijesti / Regija

ALI POSTOJE i OGRANIČENJA

Važna odluka Ustavnog suda: Srbi u Vukovaru imat će veća prava na primjenu ćirilice

Važna odluka Ustavnog suda: Srbi u Vukovaru imat će veća prava na primjenu ćirilice
Goran Ferbezar/PIXSELL

Sud je donio odluku kojom je ukinuo članak 5. u dijelu koji se odnosi na prava vijećnika iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine

Srpska nacionalna manjina u Vukovaru ostvarivat će bitno veća prava na upotrebu jezika i pisma nacionalne manjine, ali će i dalje postojati ograničenja koja proizlaze iz "potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-tih godina 20. stoljeća".

Proizlazi to iz odluke Ustavnog suda koji je na sjednici od 2. srpnja prihvatio četiri godine star zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Grada Vukovara. Zahtjev je podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kolovozu 2015. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sud je donio odluku kojom je ukinuo članak 5. u dijelu koji se odnosi na prava vijećnika iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, tako da im se na njihov usmeni zahtjev mora osigurati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu dostava svih materijala za sjednicu gradskog vijeća.

Ustavni suci ukinuli su i članak 6. Statutarne odluke u dijelu koji se odnosi na prava građana pripadnika srpske nacionalne manjine tako da im se na usmeni zahtjev (a ne pismeni kako je bilo propisano) bez ograničenja (dakle bez postojanja pravnog interesa) mora osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku i ćirilici za cijeli ili zatraženi dio izvornika pojedinog predmeta, propisa, akta ili isprave, odnosno tiskanje dvojezičnog obrasca.

 Ako je dokument koji traže nastao u Gradskom vijeću, uredu gradonačelnika, u postupku pred upravnim tijelima, na njemu mora biti pečat sa slovima iste veličine kao i slova na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. Do sada je pečat na ćirilici bio manji od latiničnog.

Ostvarivanje ovih prava ne smije ovisiti o proračunskim sredstvima Grada Vukovara jer se ona financiraju iz državnog proračuna.

''Nije prihvaćen zahtjev kojom je propisano da se kolektivna prava srpske manjine na području grada Vukovara osiguraju kad se steknu uvjeti sukladno statutu grada Vukovara, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Predsjednik Ustavnog suda je istaknuo da su primijetili i iskazao je zabrinutost da Gradsko vijeće Vukovara nije pristupilo proširenju prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru iz kataloga prava koja su zajamčena zakonom.

''Odugovlačenje konzumiranja prava nacionalne manjine se ne može odugovlačiti unedogled unatoč tome što ustavni sud razumije rane koje postoje u tom Gradu'', rekao je Šeparović.

Ustavni sud je dao nalog da Gradsko vijeće Vukovara već u listopadu provede promjene i da poštuje vremenski okvir i da obavijesti Ustavni sud o provođenju odluke. Ustavnu sud je naložio Vladi da osigura provođenje odluka.


Izdvojeno

Reci što misliš!