Vijesti / Regija

tragedija u đakovu

Zaštitar u Centru za socijalnu skrb nema ovlasti pregledavati posjetitelje niti nositi pištolj

Iako postoji zaštitarska služba, zaštitarima u opisu posla nije pregledavati posjetitelje niti smiju nositi oružje

Strašan zločin šokirao je Hrvatsku! Psihički nestabilan muškarac u Centru za socijalnu skrb Đakovo ubio je jednu osobu, a ranio drugu koja se bori za život. To možda ne bi bio slučaj da postoji bolja kontrola onih koji ulaze u Centar. To možda ne bi bio slučaj da postoji bolja kontrola onih koji ulaze u Centar.

Jer, iako postoji zaštitarska služba, zaštitarima u opisu posla nije pregledavati posjetitelje niti smiju nositi oružje. Tek je pravodobna reakcija zaštitara možda spasila život djelatniku Centra koji se nalazi u KBC Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Obavlja dužnost u Centru preko 12 godina i imali smo do danas samo manje incidente. Ovo danas ne možemo vjerovati. Naš zaštitar je postupio kao što postupa i svakodnevno. Ubojica je često dolazio ovamo, obavio bi razgovor, predstavio se i otišao u kancelariju gdje su bili ta gospođa i taj kolega", kazao je Šimun Buzov, jedan od članova Uprave Securitasa Hrvatske.

policija
ubojica u bijegu Pucnjava u đakovačkom Centru za socijalnu skrb: Jedna osoba ubijena, druga teško ranjena

Iako se sve odvilo u samoj zgradi, zaštitar nije čuo pucnjeve.

"Da, nije čuo pucnjeve. A što se tiče vatrenog oružja, mi ove poslove koje obavljamo ovdje... ne možemo imati vatreno oružje. A on je tu bio kao domaći, dolazio je dva do tri puta tjedno i uvijek je nosio torbicu i hrpu papira. Zaštitar nije pregledavao torbicu, nikoga ne pregledava. I nije vidio kad je napadač izlazio. Otrčao je po prvu pomoć čim su mu javili da je netko ranjen", kazao je Buzov pa opisao napadača:

"Uvijek je bio nemiran i čudan čovjek."

Viđenje situacije dao je i Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova.

"Kao što znamo, jedan naš sugrađanin je ušao u prostore Centra za socijalnu skrb oko podne i jednu osobu usmrtio, drugu ranio. Obje osobe poznajem i izražavam ovim putem sućut obiteljima. Ono što znam jest da je napadač imao pištolj i da je još u bijegu."

Ministrica na rubu suza u Đakovu

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić krenula je put Đakova čim je doznala za strašan zločin u tamošnjem Centru za socijalnu skrb, a pred RTL kamerama bila je na rubu suza.

"Već sam prije rekla da rezultati našeg rada ovise o mnogočemu. U ovom slučaju mogu reći da je naša kolegica bila svakodnevno u kontaktu s počiniteljem strašnog zločina i možda jedina koja je provodila dane s njim i pomagala mu savjetima. Strašno da je poginula od ruke onoga kome je najviše pomagala. Ovim putem apeliram da se mi kao društvo ipak osvijestimo, da nam je danas umrla mala djevojčica i prije dva dana doznali smo da je zlostavljan mali dječak. Mi nismo otok, dopustite mi da budem emotivna. Pozivam sve druge sustave i resore da zaista učine, svi iz svoje nadležnosti, što i mi činimo. Imamo veliku odgovornost i prihvatili smo je, ali ne možemo cilj ispuniti sami. Često se upire prst u socijalne radnike i nadam se da ovo nije posljedica toga."

Nažalost, uvijek kao da se mora dogoditi tragedija da bi se reagiralo.

"Morat ćemo ulaze pojačati detektorom metalnih pregleda. Ali moramo znati da osobe koje imaju ovakve smetnje ne mogu i ne smiju ovako šetati po gradu, ovo se moglo dogoditi bilo gdje na ulici. Strašno da dok rade humani posao, stradavaju nam kolege. Nemamo ni dovoljno zaposlenih, ali nakon ovoga se pitam tko će htjeti studirati i raditi ovakav posao na koji smo bili ponosni. Postao je pretežak. Nama je cilj pomoći građanima, a ne da nam dođu u bezizlaznu situaciju", rekla je ministrica i zaključila:

"Moram još jednom reći da ću nastojati da ugradimo zaštitne mehanizme, ali za sprječavanje tragedije, moramo se svi zajedno uključiti."


Izdvojeno

Reci što misliš!