Vijesti / Regija

županijska skupština

Može li se rješenje za probleme s komarcima primijeniti i za ambroziju?!

Može li se rješenje za probleme s komarcima primijeniti i za ambroziju?!
OBŽ

Ambrozija i komarci nisu samo zdravstveni nego i gospodarski i svaki drugi problem, pa i demografski.

Očekivano i logično, problematika suzbijanja komaraca na području Osječko-baranjske županije nametnula se kao dodatna, a zapravo središnja točka dnevnog reda danas (27. lipnja 2019. godine) održane sjednice Županijske skupštine. Prije sjednice vijećnicima je dostavljena Informacija o provedbi izvanrednih tretmana dezinsekcije komaraca na području Osječko-baranjske županije u kojoj su detaljno prikazani kronologija, razlozi i aktivnosti koje se poduzimaju po tom pitanju. Vijećnica Mirta Prusina postavila je o tomu i pitanje županu Ivanu Anušiću, a o toj temi bilo je dakako najviše rasprava. Na kraju, svi nazočni vijećnici Informaciju su usvojili - jednoglasno.

- Tretiranje komaraca nije obveza Osječko-baranjske županije, no uključili smo se jer je to u ovom trenutku bio jedini način da se organizirano i sustavno počne rješavati ovaj problem. U skladu sa svojim ovlastima, Županija nema niti je planirala novac za tu namjenu, ali smo 5 milijuna kuna uspjeli dobiti od Vlade RH te tim sredstvima provodimo sadašnje aktivnosti. Koordiniranim i sinergijskim djelovanjem počeli smo rješavati problem, tako ćemo nastaviti i  nadam se uspjeti. U tim aktivnostima od 42 jedinice lokalne samouprave Grad Osijek je ključan zbog svoje veličine i značaja, no i on mora biti svjestan svoje uloge, odgovornosti i zadataka - rekao je uvodno župan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetio je kako je zbog najezde poplavnih komaraca (koji kao dobri letači migriraju i do 35 kilometara, a na području Županije čak je 30.000 hektara poplavnog područja na komu se stvaraju generacije komaraca) u lipnju stanje postajalo neizdrživo te su građani s pravom negodovali. Istovremeno, Grad Osijek je za njihovo tretiranje osigurao 3 milijuna kuna, Đakovo 200.000 kuna, dok su gradovi Beli Manastir, Valpovo i Belišće, te općine Antunovac, Bilje, Čepin i Dalj osigurali od 15.000 do 50.000 kuna. Ostale (33) jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji nisu predvidjele novac za tu namjenu u svom proračunu, a time ni mjere kontrole komaraca na svome području.

Na nedavnom sastanku hrvatskih župana s Vladom RH u Zadru župan Anušić je zatražio financijsku pomoć, a već za dva dana je odobreno 5 milijuna kuna kojima se provode sadašnje aktivnosti, dakako po svim pravilima struke i preporukama Zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

- Ovo je samo „gašenje vatre“ da se olakša život stanovnicima županije - rekao je župan. Pojasnio je kako se iz sigurnosnih razloga aviotretiranje ne može obavljati iznad naseljenih dijelova gradova nego po rubnim područjima naselja te svim zelenim površinama. Tretiranje će trajati 20-ak dana, vjerojatno se potom nastaviti, kao što će se vjerojatno tražiti i dodatna sredstva od Vlade RH.

Vijećnik Marko Bogatić naglasio je kako se u slučaju borbe s komarcima pokazalo nefunkcioniranje lokalne samouprave te da se ne smije ovisiti o gestama nego je potrebno sustavno rješenje i promjena zakona. Vijećnica Marija Čačić ističe da se uz dobru volju uvijek pronađu i sredstva, a upozorava na nužnu pravovremenu provedbu tretmana, a vijećnica Sanja Rogoz Šola kaže da i Grad Đakovo tretira komarace, bez čega ne bi bilo moguće održavanje Đakovačkih vezova.  

Zamjenik župana Goran Ivanović naglašava da problem komaraca sada morao rješavati vatrogasnim mjerama, no temeljna zamisao župana je sustavan pristup koji će se provoditi preko javne ustanove u kojoj trebaju participirati i jedinice lokalne samouprave. Njen rad koštat će oko 10 milijuna kuna godišnje, no to je jedino kvalitetno rješenje.

Vijećnica Zvjezdana Tuma Pavlov podsjeća da je Grad Osijek za borbu s komarcima u godinama njihovih najvećih najezda trošio oko 13 milijuna kuna, a ne slaže se s osnivanjem javne ustanove jer za tu namjenu već postoje ZJZZ i Odjel za biologiju. - Komarci nisu bezazleni, no za borbu protiv njih treba strategija s kvalitetnim metodama, dodala je.

Vijećnik Denis Ambruš ističe da je sustav jedinica lokalne samouprave „pukao“ pred prirodnim fenomenom te da za borbu s komarcima uz spomenutih 13 milijuna kuna treba još 2-3 puta toliko za cijelu županiju. Ujedno je predložio da se po uzoru na aktualne aktivnosti u vezi komaraca pokrene i rješavanje problema građana zbog alergena, poglavito ambrozije.

- Ambrozija i komarci nisu samo zdravstveni nego i gospodarski i svaki drugi problem, pa i demografski. Zavod za javno zdravstvo radi analize i mjeri koncentracije alergena te imamo uvid u stanje, ali ne i rješenje jer je i ova problematika obveza lokalne samouprave, koju ne može preuzeti i rješavati županija. Uostalom tu su i inspekcijske službe, no sve se radi sporo, neučinkovito i u pravilu zakašnjelo, a problemi su izuzetno ozbiljni i trebamo ih konkretno rješavati. Tko se uhvati u koštac s rješavanjem problema komaraca i ambrozije donijet će najveću dobrobit stanovnicima Osječko-baranjske županije. S komarcima smo započeli priču koja će vjerujem već iduće godine funkcionirati puno kvalitetnije - rekao je župan Anušić.


Izdvojeno

Reci što misliš!