Vijesti / Regija

danas moguće nevrijeme

Ljeto kalendarski stiglo, što očekivati? Sljedeći tjedan vrućine, a onda...

Meteorolog RTL-a Nikola Vikić-Topić donosi najnoviju prognozu, ali i dugoročniju koja će nam odgovoriti na pitanje kakvo ljeto očekivati.

U Hrvatsku je službeno stiglo ljeto, iako nam se prema temperaturama čini da je već danima ovdje. Meteorolog RTL-a, Nikola Vikić-Topić donosi najnoviju prognozu toplinskog vala, ali i dugoročniju prognozu koja će nam odgovoriti što nas čeka do kraja ljeta.

Što nam donosi ljeto?

Donosi nam nagle promjene vremena, ali tako nekako i priliči lipnju u našim krajevima, osobito na kopnu gdje se izmjenjuju vrućina i nevremena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nešto slično imali smo jučer u Slavonskom Brodu, gdje je u podne bilo 29 stupnjeva, sa suncem, a u 1 sat poslijepodne grmljavinsko nevrijeme i samo 17 stupnjeva.

Danas stiže promjena vremena

Danas nam stiže ta promjena vremena, koja donosi pljuskove i lokalna nevremena. Temperatura će se malo sniziti, a još više u nedjelju kad će biti znatno ugodnije. No, to je kratkotrajno osvježenje, jer već idući tjedan vidimo velik rast temperature. Prelazimo 30 stupnjeva, a pred kraj tjedna ćemo možda dosegnuti i 35.

Na obali će osvježenje biti manje izraženo. Temperatura će se tek neznatno spustiti, za nekoliko stupnjeva. Onda idući tjedan naglo raste, pa će već od utorka biti vrlo vruće, a pred vikend je također moguće 35 stupnjeva.

Unatoč tome što je već sada tako vruće, ljetni srpanj i kolovoz u stvari neće biti tako strašni. Zapravo, lako je moguće da će sljedeći tjedan biti najtopliji dio ljeta. Srpanj će tako na kopnu imati oko 15 dana s temperaturom iznad 30 stupnjeva, dok će ih na Jadranu biti oko 20.

Otvorena osječka Kopika Fotogalerija

Imat ćemo vrućinu, ali...

Dakle, imat ćemo vrućinu, ali važno je ovdje istaknuti dvije stvari: prvo, vrlo vjerojatno će izostati oni veliki, pojedinačni ekstremi i rušenje rekorda, dakle neće biti ekstremno vruće, nego će nas više mučiti sparina. I drugo, prema svemu sudeći, srpanj će biti nešto kišovitiji od prosjeka, znači češće ćemo imati epizode s prolaznim pljuskovima. One se, inače, u srpnju na kopnu javljaju u prosjeku svaki treći dan, a na Jadranu svaki šesti dan, dok će ove godine to, dakle, biti malo češće.

Kolovoz će imati manje vrućih dana, i javljat će se uglavnom na početku mjeseca kad će biti i stabilnije te će kiše biti manje nego u srpnju. Međutim, očekujemo onu vrlo pravilnu pojavu promjene vremena oko Velike Gospe, pa bi otad nadalje bilo nešto svježije i kišovitije. Sve u svemu ovo ljeto će biti vruće i sparno, ali neće biti jedno od najtoplijih, nego recimo između 5. i 10. najtoplijeg.


Izdvojeno

Reci što misliš!