Vijesti / Regija

zbog rekonstrukcije brane isušeno jezero petnja

Nesvakidašnji prizor: Potpuno nestalo slavonsko jezero za navodnjavanje riže

Nesvakidašnji prizor: Potpuno nestalo slavonsko jezero za navodnjavanje riže
Dario Vokić

Jezero Petnja nalazi se 3,5 km sjeverno od Sibinja i 7 km sjeverozapadno od Slavonskog Broda. Jezero je nastalo 1968. godine izgradnjom brane, a svrha mu je bila navodnavanje rižinih polja u Jelas polju koje nije zaživjelo. Petnja se snabdjeva vodom iz istoimenog potoka Petnja koji izvire iz Vidovog brda.

Nakon dugog niza godina, stanovnici okolnih mjesta jezera Petnja, svjedoče nesvakidašnjem prizoru. Jezero je u potpunosti isušeno, a brojni znatiželjnici ga obilaze ne bi li otkrili što krije njegovo dno.

jezero petnja Fotogalerija

Naime, zbog rekonstrukcije betonskih obloga, a što nije rađeno proteklih 30 godina, Hrvatske vode su jezero isušile, a lokalni ribiči su riblji fond prebacili u privremene ribnjake. Vodena masa koja se nalazila u jezeru, ispuštena je u Savu, a plan je tijekom lipnja odraditi sanaciju vrijednu nešto iznad 3 milijuna kuna kako bi brana i kasnije bila sigurna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon toga jezero će se ponovo postupno napuniti na radost izletnika i ribiča, a do tad možemo uživati u pomalo apokaliptičnim prizorima jezera koje kao da je nestalo.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!