Vijesti / Regija

misterij oko smrti mladog pročelnika

Kriminalist o trileru u Virovitici: 'Čak i ako se radi o suicidu, kazneno treba goniti onoga tko ga je potaknuo'

Kriminalist o trileru u Virovitici: 'Čak i ako se radi o suicidu, kazneno treba goniti onoga tko ga je potaknuo'
Virovitica.net

Cijeli slučaj je izazvao puno bure osobito u Virovitici. Virovitica.net piše kako se sprema inicijativa 'Pravda za Sinišu' po uzoru na banjalučku grupu 'Pravda za Davida'

Siniša Palm je bio dugogodišnji djelatnik Gradske uprave te je kratko vrijeme obavljao i dužnost direktora Informativnog centra Virovitice.

Mladi pročelnik za financije posljednji je put viđen u gradskim uredima u petak u prijepodnevnim satima. Neslužbeno se doznaje da je bio na sastanku s gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom i razgovor je, navodno, bio oštar. Nakon toga Palm je otišao iz ureda, a majci s kojom je živio, kazao je da mora nešto obaviti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon tri dana pronađen je mrtav u šumi. 

Nakon provođenja očevida i pregleda mrtvozornika utvrđeno je da nije postojala osnovana sumnja za počinjenje kaznenog djela, kažu iz Županijskog državnog odvjetništva Bjelovar, pa obdukcija nije naložena.

Istraga u tijeku Virovitica: Pročelnik pronađen mrtav nakon što je prijavljen za pronevjeru 17 mil. kn, gradonačelnik Kirin vjeruje da je novac prokockao

Ne samo da je čudno što nije provedena obdukcija iako propisi takav postupak nalažu budući da se suicid tretira kao nasilna smrt, još je čudnije što je na teren poslana mrtvozornica koja po struci nije liječnica, nego medicinska sestra.

Za mišljenje smo pitali iskusnog kriminalista i i bivšeg šefa ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke, Branka Lazarevića.

"Mene je apsolutno iznenadilo u prvome redu to što nije obavljena obdukcija, već samo mrtvozorstvo, a njega je obavila osoba koja nije čak niti liječnik, već medicinska sestra. To je u stvari samo vanjski pregled mrtvog tijela, a što se nalazi u samome tijelu, to za sada nitko ne zna. Da se obavila obdukcija, znalo bi se mnogo više toga, obavila bi se analiza krvi na alkohol, na drogu, na lijekove, znalo bi se stanje i status unutarnjih organa. Koliko mi se čini, nije se dovoljno obratilo pažnje na to jer je navodno, sada pokojni, bio u svađi sa šefom, koja se čula i na ulicu, a kasnije je počinio samoubojstvo. Jesu li istražitelji vodili računa o kaznenom zakonu RH u kojem je točno u članku 96. opisano kada postoje elementi kaznenog djela kada je u pitanju samoubojstvo? U čl. 96, st. 4 stoji 'tko okrutno i nečovječno postupa s osobom koja se prema njemu nalazi u odnosu kakve podređenosti i zavisnosti i time iz nehaja izazove samoubojstvo te osobe'. Da li je osoba koja je počinila suicid bila u kakvom odnosu podređenosti i zavisnosti prema šefu? Jest, a počinio je suicid. Moguće je da ovdje treba razmišljati i o nečijoj odgovornosti. A, očito, oni koji su provodili istragu ne razmišljaju ovako. Zbog čega ne misle i o zakonu, ako je već u pitanju i nečija smrt?", zapitao se Lazarević.

"Znači, ja mogu sam sebi prisloniti pištolj na sljepoočnicu i izvršiti samoubojstvo, ali opet postoje elementi kaznenog djela jer je ono rezultat da me, primjerice, šef maltretirao, meni postane neizdrživo i ubijem se. To je najčešće i razlog kada samoubojstvo počine školska djeca kada ih vršnjaci progone i maltretiraju, počine stariji roditelji kada djeca ne vode brigu o njima, počine radnici kada ih šefovi 'mobingiraju' i sve postane neizdrživo. Ima toga još, samo naši organi koji vode istragu to iz neznanja ne prepoznaju i to ostaje nekažnjeno. Sjećam se da je u Samoboru jedna supruga počinila suicid bacanjem kroz prozor jer ju je muž maltretirao. Podnio sam prijavu protiv muža", pojašnjava Lazarević za Vijesti.hr.

"Da je obavljena obdukcija i analiza krvi i urina znalo bi se više. Oni su nepismeni. Nije dovoljno znati da je suicid. Ako i jest suicid, ipak treba vidjeti da li je netko kriv za to. Stvar je itekako ozbiljna po mome mišljenju", zaključio je ovaj iskusni kriminalist.

Podsjetimo, u ponedjeljak, u prijepodnevnim satima, na stranicama Grade Virovitice dok javnost još ne zna za smrt pročelnika objavljuje se šturo priopćenje. Navodi se da je na štetu proračuna grada Virovitice počinjeno više kaznenih djela.

"Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka", objavio je Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice.

Gotovo u isto vrijeme kad je objavljena gradonačelnikova izjava, policija pronalazi beživotno tijelo Siniše Palma.

Navodno je iz proračuna nestalo 17 milijuna kuna za što je gradonačelnik optužio upravo svog suradnika, a potom ga je, nakon što je sahranjen, prokazao i kao kockara što njegovi najbliži prijatelji, ali i poznanici, izrijekom demantiraju.

Cijeli slučaj je izazvao puno bure osobito u Virovitici. Virovitica.net piše kako se sprema inicijativa 'Pravda za Sinišu' po uzoru na banjalučku grupu 'Pravda za Davida'.


Izdvojeno

Reci što misliš!