Vijesti / Regija

Istraga u tijeku

Virovitica: Pročelnik pronađen mrtav nakon što je prijavljen za pronevjeru 17 mil. kn, gradonačelnik Kirin vjeruje da je novac prokockao

Virovitica: Pročelnik pronađen mrtav nakon što je prijavljen za pronevjeru 17 mil. kn, gradonačelnik Kirin vjeruje da je novac prokockao
Virovitica.net

Siniša Palm preminuo je u 37. godini, a njegovo je tijelo pronađeno u šumi u ponedjeljak oko 11 sati

Gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, kako je objavljeno na službenim stranicama Grada Virovitice podnio je kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe koju je optužio za počinjenje kaznenog djela na štetu Grada.

"Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka", naveo je gradonačelnik Ivica Kirin u svom priopćenju koje je objavio u ponedjeljak u jutarnjim satima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako doznajemo, isti dan se u Virovitici dogodila tragedija. Naime, pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice, Siniša Palm, tragično je preminuo u 37. godini života. Njegovo beživotno tijelo je pronađeno u šumi u ponedjeljak oko 11 sati.

Inače, Siniša Palm je bio dugogodišnji djelatnik Gradske uprave te je kratko vrijeme obavljao i dužnost direktora Informativnog centra Virovitica.

Neslužbeno doznajemo, da je upravo protiv njega podnesena kaznena prijava u kojoj ga se optužilo za pronevjeru 17 milijuna kuna.

U Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj su nam potvrdili da su zaprimili kaznenu prijavu.

"Mogu reći da smo kaznenu prijavu zaprimili, ali ništa više od toga. Kada istraživanje bude dovršeno obavijestit ćemo javnost", kazao je za Vijesti.hr glasnogovornik PU virovitičko-podravske, Josip Štajdohar.

Neslužbeno doznajemo kako je Palm nestao još u petak, a službena potraga za njim započela je u ponedjeljak kada je pronađen mrtav. 

Gradonačelnik Kirin o mrtvom pročelniku: 'Bio je ovisnik o kockanju'

Ured gradonačelnika Virovitičko-podravske županije odlučio je podijeliti sve dostupne informacije glede krađe i pronevjere novca iz proračuna Grada Virovitice, a vezano uz pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Sinišu Palma (37) koji je preminuo u ponedjeljak 3. lipnja. 

"Nužno je reći da je gradonačelnik Ivica Kirin odmah nakon saznanja za nevjerojatnu krađu i pronevjeru novca iz proračuna Grada Virovitice već u petak 31. svibnja slučaj prijavio PU virovitičko-podravskoj te donio odluku da se odgovorna osoba udalji iz službe", navode iz Ureda.

Palmu su odmah, kako se navodi, oduzete ovlasti pristupa računima kako se Gradu Virovitici ne bi nanosila daljnja financijska šteta.

"Postupak je pokrenut zbog šokantnog saznanja da je proračunu Grada Virovitice tijekom više godina nanesena milijunska šteta zbog čega se trebalo djelovati bez odgode, što je i učinjeno", tvrde nadležni pa dodaju:

"Odgovorna osoba u petak 31. svibnja uredno je došla na posao, a u razmaku od nekoliko sati je, bez javljanja suradnicima, otišla s radnog mjesta te joj se nakon toga gubi svaki trag. Iako su je kolege i poslovni suradnici pokušavali kontaktirati, na telefonske pozive i poruke više nije odgovarala."

Slučaj su preuzela mjerodavna tijela i ubrzo se otkrilo da je Palm imao privatnih problema koji su utjecali, kažu u Gradu, na pronevjeru i krađu.

"Bio je ovisnik o kockanju zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskoga proračuna iskorišten upravo u tu svrhu."

O cijeloj situaciji oglasio se i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

"Šokirani cijelom situacijom napominjemo da su u ovom slučaju prave žrtve Grad Virovitica i porezni obveznici koji uplaćuju novac u proračun Grada, a kojim se netko nezakonito poslužio za osobne potrebe. O kolikom se iznosu radi, znat će se nakon utvrđivanja činjenica i štete, a na temelju postupaka koji se vode u Gradu Virovitici te izvidom mjerodavnih tijela. Način na koji je stvorena šteta bio je nama skriven, a metode je bilo nemoguće otkriti redovnom analizom poslovanja i redovnim financijskim kontrolama koje Grad provodi u svom poslovanju. Ja kao gradonačelnik i sve gradske službe učinit ćemo sve kako bi se pronevjereni novac vratio u proračun. U financijskom smislu Grad Virovitica funkcionira normalno i sve službe redovno obavljaju svoju djelatnost."

Na kraju, gradonačelnik Ivica Kirin i cijela Gradska uprava nisu propustili cijeloj obitelji Palm, rodbini i prijateljima izraziti iskrenu sućut zbog gubitka mladog života.

"Nažalost, nije vidio drugi izlaz iz svojih problema niti je za njih zatražio pomoć", zaključuju u Uredu gradonačelnika.


Izdvojeno

Reci što misliš!