Vijesti / Regija

Zvonimir Kalić iz Vrpolja najbolji je mladi hrvatski poljoprivrednik

Zvonimir Kalić iz Vrpolja najbolji je mladi hrvatski poljoprivrednik

Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik za 2018. je Zvonimir Kalić, nositelj obiteljskog OPG Kalić iz Vrpolja kod Đakova, a nagradu mu je uručila zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je četvrtu godinu za redom organizirala izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika.

Cilj je natječaja i europske nagrade za mlade poljoprivrednike promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu te kako bi ruralni prostor u cjelini nastavio živjeti.

Kalić se bavi izradom proizvoda od industrijske konoplje, a izabran je između deset finalista. Zahvaljujući na priznanju, on je kazao kako smatra da konoplja iz domaće proizvodnje može napraviti čudo u Europi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za nagradu je dobio 15 tisuća kuna od Erste banke te preglede proizvoda od tvrtke Euroinspekt Croatiakontrola u protuvrijednosti od  pet tisuća kuna. Finalistima izbora i pobjedniku zastupnica Petir će osigurati put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu.

U organizaciji Jutarnjeg lista, medijskog pokrovitelja izbora, za najboljeg mladog poljoprivrednika organizirano je i glasanje čitatelja, a i u tom izboru je pobijedio Zvonimir Kalić.

- Kroz sve mjere Programa ruralnog razvoja dajemo prednost mladim poljoprivrednicima. U novom financijskom razdoblju ćemo staviti još veći naglasak na mlade. U Hrvatskoj je preko 21.000 mladih nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, što je oko 13 posto od ukupnog broja poljoprivrednika i jedan je od najviših postotaka na razini Europske unije. Oni su naša sadašnjost i budućnost i strategiju poljoprivrede za novo programsko razdoblje radimo zbog njih, rekao je ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Nakon proglašenja najboljeg mladog poljoprivrednika, održana je Poljoprivredna konferencija na kojoj se govorilo o korištenju fondova EU u poljoprivredi.

SiB.hr
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!