Vijesti / Ostalo

ŠTO KUPUJEMO?

Kreću strože inspekcije? S polica u 2019. povučeno već 47 proizvoda opasnih za zdravlje

Kreću strože inspekcije? S polica u 2019. povučeno već 47 proizvoda opasnih za zdravlje
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Lani su, primjera radi, iz prodaje uklonjena 62 proizvoda

U posljednja dva dana s hrvatskog tržišta su povučena tri prehrambena proizvoda potencijalno opasna za ljudsko zdravlje.

Od početka ove godine s tržišta je povučeno 47 spornih proizvoda, o čemu su građani obaviješteni preko web stranica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Lani su, primjera radi, iz prodaje uklonjena 62 proizvoda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile tzv. ostale opasnosti'', kazali su Slobodnoj Dalmaciji iz Ministarstva poljoprivrede objasnivši da se ''kategorija 'ostale opasnosti' većinom odnosila na neispravnu deklaraciju, primjerice, kad prisustvo alergena u hrani nije bilo deklarirano i tome slično'',.

Valja podsjetiti da svi veći trgovci imaju sustav samokontrole preko kojeg analiziraju dobar dio proizvoda prije negoli ih plasiraju na policu. Pritom se, naravno, uvijek može dogoditi da im promakne hrana koja nije u skladu s mikrobiološkim kriterijima, sa sastavom koji ne odgovara deklaraciji i slično.

Hoće li nadzori veterinarskih i sanitarnih inspektora biti češći uoči božićnih blagdana, pogotovo kad se uzme u obzir da se na otvorenim tržnicama u ovo vrijeme više prodaju kvarljivi proizvodi, poput mesa, jaja i slično? 

''Što se tiče prodaje kvarljive hrane na tržnicama u zimskim mjesecima, s obzirom na vanjsku temperaturu, važniji kriterij sigurnosti proizvoda je sljedivost i porijeklo hrane. Odnosno provjerava se dolazi li hrana iz odobrenih i registriranih objekata u kojima je proizvedena u skladu s propisima o hrani'', kazali su iz Državnog inspektorata.

''Kvarljiva roba s mikrobiološkog stajališta predstavlja veći rizik u toplijem vremenskom razdoblju, kada se osim porijekla provjerava i mikrobiološka ispravnost. Hrana za koju se sljedivošću ne može utvrditi pouzdano porijeklo smatra se zdravstveno neispravnom i inspekcija zabranjuje promet takve hrane i naređuje neškodljivo zbrinjavanje'', napominju.

''Sektor za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane kontinuirano provodi i ciljane inspekcijske nadzore u maloprodajnim objektima, odnosno mesnicama na području RH. Navedenim inspekcijskim nadzorima obuhvaćene su mesnice u kojima tijekom 2019. godine nije proveden nadzor ili mesnice koje su imale utvrđene nesukladnosti tijekom ove godine'', objasnili su iz Državnog inspektorata.


Izdvojeno

Reci što misliš!