Vijesti / Ostalo

Ana Tuškan u rTL direktu

Sindikalna predstavnica: ''Ako Vlada ne plati štrajk, na kraju će ih to koštati i više nego dvostruko''

Spremni su razgovarati o načinu i dinamici, ali ne odustaju od povećanja koeficijenata složenosti poslova

Sindikati i Vlada ušli su u obračun do posljednjeg sata nastave. Nema više cirkularnog, od utorka su sve škole svaki dan u štrajku - do ispunjenja svih zahtjeva. Zapravo, zahtjev je samo jedan: povećanje koeficijenta za 6,11 posto.

O tome je li totalni štrajk uvod u totalni raspad školske godine i zašto su se sindikati baš sad, kad im se nudi povećanje plaća, postavili kao da je ovaj štrajk "biti ili ne biti", u RTL Direktu govorila je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ne vjerujem da će štrajk dovesti do raspada školske godine, nadam se da će se naći razuma i riješiti situacija za koju je odgovorna isključivo Vlada. Nevjerojatno mi je, nikad u životu nisam toliko gledala televiziju kao proteklih dana, ali jedino od tamo saznajem detalje. Nema dijaloga, sve ide preko medija i to je - katastrofa", rekla je Tuškan.

Prosvjetni sindikati dobili su od Vlade poziv za sastanak u četvrtak, zajedno sa svim drugim sindikatima državnih i javnih službi, no Tuškan kaže da su uz poziv dobili još manju ponudu.

"Premijer je rekao da uključimo racio i razmislimo o ponudi, a dobili smo još manju ponudu. Ne znam kako na taj način misle riješiti problem. Nije cjenkanje to što tražimo, tražimo opravdano, možemo se dogovarati oko dinamike, načina. Vladino ponašanje omalovažava svakog zaposlenika i to je prevršilo svaku mjeru. Nećemo odustati", poručila je Tuškan.

Spremni su razgovarati o načinu i dinamici, ali ne odustaju od povećanja koeficijenata složenosti poslova.

"To je 6,11 posto u prosjeku, za neke se traži više, za neke manje. Meni je nevjerojatno da sama ministrica danas kaže da je očito da su koeficijenti nepravedni. Oni cijelo vrijeme pričaju da su nepravedni, a mi tražimo da se to izjednači. Povećanjem osnovice svake godine ta će razika biti sve veća. U Strategiji razvoja obrazovanja, znanosti i tehnologije imate mjeru koja kaže da visina plaće učitelja mora biti usklađena s prosječenom plaćom visokoobrazovnog sektora. Vlada se na to obvezala, nisu došli Marsovci. Zaslužuje se više, obećalo se više", rekla je Tuškan.

"Nijedan učenik neće biti zakinut za ono što mu pripada"

Istaknula je da će, koliko god štrajk bude trajao, napraviti sve da nijedan učenik ne bude zakinut: "Neće biti zakinuti za ono što im pripada. Trenutno je najteže roditeljima i doista im hvala što velik broj njih podržava ovu akciju jer znaju koliko su za njihovu djecu važni zaposlenici".

Vlada poručuje da štrajk više neće biti plaćen, a po tome će prosvjetari po danu izgubiti manje-više 300 kuna.

"Jedinstvo je sve veće i veće, i ne vidim način na koji će se ovo raspasti. Nevjerojatno mi je da oni stavljaju datum 15. 11. da je odjednom nezakonit. Po čemu to? A ako ne plate štrajk, na kraju će ih sve koštati više nego dvostruko. Ako ne plate štrajk, morat će platiti nadoknade, prekovremene, subote... Sve to će ih koštati puno više", kazala je Tuškan.

Komentirala je i izjavu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koja je poručila da "ne želi sudjelovati u igri moći između premijera i sindikata".

"Cijela press konferencija mi je nevjerojatna. Mi smo govorili da je sve 'igra prijestolja' HDZ-a i HNS-a, trgovina foteljama pa je ona valjda našla zgodnu igru riječi da je rekla 'igra moći'. Mislim da je na engleskom to serija 'Political Animals'. Možda je tu krivo ubacila sindikate, ali politika je svakako unutra", zakjlučila je Tuškan.


Izdvojeno

Reci što misliš!