Vijesti / Ostalo

nastavlja se pritisak

Štrajkaju osnovne i srednje škole, a u četvrtak se pridružuju i fakulteti

Štrajkaju osnovne i srednje škole, a u četvrtak se pridružuju i fakulteti
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je u da će u četvrtak 24. listopada održati jednodnevni štrajk

Propao je pokušaj mirenja Sindikata znanosti i visokog obrazovanja s Vladom.

"Sindikat proglašava štrajk koji počinje u četvrtak. Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku. Očekujemo da će cijeli sustav biti u štrajku...", rekao je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja s predstavnicima Vlade.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa", rekao je Radeka.

Podsjetimo, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je u petak da će 24. listopada održati jednodnevni štrajk sa zahtjevom za povećanjem plaća dijelu članova s najnižim plaćama, radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

''Nismo prijetili nastavnicima, samo smo rekli koje su opcije''

Ministar rada Josip Aladrović rekao je novinarima nakon sastanka s predstavnicima sindikata visokog obrazovanja da je mirenje propalo te da je ono što sindikati traže vladi neprihvatljivo.

"Ovo nije kolektivno pregovaranje nego jednostrani zahtjev od strane sindikata. Mi smo izložili svoj plan, mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor", rekao je Aladrović.

 "Kako nismo dali nikakvu ponudu? Ponudili smo povećanje kroz osnovicu, ponudili smo da zajedno sjednemo i redizajniramo cijeli sustav plaća, da konačno utvrdimo stvarne vrijednosti, A dok to sve radimo, dok se to događa, ponudili smo povećanje plaća 6,12 posto. Smatramo da ta ponuda može financijski zadovoljiti apetite svih u obrazovanju te ostalih u javnim i državnim službama. Ponuda je izbalansirana, održiva", dodao je ministar.

Na pitanje zašto prijeti štrajkašima u osnovnim i srednjim školama, kaže da to nisu prijetnje već da su samo iznijeli opcije koje postoje.

Štrajk u cijeloj Hrvatskoj

U ponedjeljak štrajkaju osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županijama uključujući i Grad Zagreb, poručili su čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja.

Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem istaknuli su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

Za 12 sati je predviđena konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na temu 'Štrajk u osnovnim i srednjim školama' - izvještaj i najava daljnjeg tijeka štrajka.


Izdvojeno

Reci što misliš!