Vijesti / Ostalo

i čak 5500 rabljenih

U godinu dana Hrvati kupili čak 2000 traktora

Prema podacima Hrvatskog centra za vozila, u posljednjih je godinu dana kupljeno i regstrirano 2000 novih traktora

U zemlji u kojoj se sve manje proizvodi, potražnja za traktorima ne jenjava. Čak, suprotno! I to uglavnom rabljenima - pa su tako na poljima traktori stari i 30 godina.

Preko 5000 rabljenih

Svaki poljoprivrednik koji obrađuje zemlju na svom imanju trebao bi imati i traktor. Za Hrvatsku je dobar znak da se nastavlja trend modernizacije. Prema podacima Hrvatskog centra za vozila, u posljednjih je godinu dana kupljeno i regstrirano 2000 novih traktora. No, ono što iznenađuje je da je prvi put kupljeno i registrano čak 5500 rabljenih traktora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najčešće je tu riječ o modelima poput starih Ursusa, Belarusa i nekad najpopularnijeg traktora Jugoslavije - IMT-a. 

Rabljenih traktora u Hrvatskoj ima na tisuće

"U Hrvatskoj je sada registrirano 120 tisuća traktora. Njihova prosječna starost je oko 30, 31 godine, a rabljeni traktori koji se sada registriraju u Hrvatskoj su u prosjeku
stari oko 18 godina", govori za RTL Danas Tomislav Škreblin iz Centra za vozila Hrvatske.

No, postavlja se pitanja zašto se poljoprivrednici odlučuju na takve traktore. Prodavači rezervnih dijelova tvrde da je odgovor prilično jednostavan.  

"Tko nema izbor priuštiti si novi traktor, popravlja stari i dijelovi su relativno jeftini, prihvatljive su cijene i sve je još dostupno", kaže Goran Žuljević, vlasnik tvrtke za prodaju rezervnih dijelova traktora. 

Za manje poljoprivrednike koji imaju manje subvencije i poticaje - ovakvi su strojevi idealni. No, postoje i oni koji starim traktorima održavaju običaje. 


Izdvojeno

Reci što misliš!