Vijesti / Ostalo

liječnik pojasnio

Lijekovi za žgaravicu mogu izazvati rak: ''Građani ne trebaju strahovati za zdravlje, ali treba biti oprezan''

U Hrvatskoj i diljem Europe povučeni su poznati lijekovi protiv žgaravice jer mogu izazvati rak

Na policama ljekarni odsad dva lijeka bez recepta manje i to zbog sumnje da sadrže nitrozamin, tvar koja bi mogla uzrokovati rak.

''Čim smo dobili obavijest od Agencije za lijekove, povukli smo određene serije lijekova koje sadrže djelatnu tvar ranitidin'', kaže farmaceutkinja Marijana Piškulić Radionov

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lijekovi s tom djelatnom tvari (ranitidin) smanjuju stvaranje želučane kiseline i koriste se za liječenje i prevenciju želučanih problema kao što je žgaravica. 

''U samoj djelatnoj tvari nije bio problem, znači ne u ranitidinu, nego u onečišćenju koje je nastalo u procesu proizvodnje. To je onečišćenje u vidu tog nitrozamina'', kaže Darko Krnić iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode. 

A do tog onečišćenja je došlo u Indiji. Nitrozamini, inače prisutni i u određenoj hrani i vodi, opasni su tek kada je netko izložen velikim dozama i to godinama. Građani, kažu, nemaju razloga za strah. 

''Ako budem trebala, onda ću se konzultirati s nekim, da li je to magistra u apoteci ili moja liječnica i po preporuci ću to evenutalno onda i uzimati'', kaže Ružica Troher, Zagreb.

''Neću sigurno unositi lijek za koji postoji nadomjestak. Ako je preporučeno da se ne koristi, onda ću naći zamjenu za to'', kaže Fran Štampalija, Zagreb.

A zamjena postoji - dostupni su lijekovi s ranitidinom koji su proizveli drugi proizvođači, za koje, tvrde stručnjaci, sumnje nema. 

''Do sada poznate informacije koje mi imamo u Agenciji za lijekove i isto tako na razini EU govore da lijekovi s djelatnom tvari ranitidin koje nisu povučeni nemaju ovakav problem kao oni lijekovi koji su povučeni'', kaže Krnić. 

I dodaju, mjesta za paniku nema, sve dok se pacijenti drže uputa o lijeku, koriste ga umjereno i uz savjet liječnika.

Gastroenterolog Markoš: ''Građani ne trebaju strahovati za svoje zdravlje''

Gastroenteorolog sa zagrebačkog Rebra Pavo Markoš, gostujući u RTL-u Danas, kazao je da oni koji su do sada uzimali ove povučene lijekove ne trebaju strahovati za svoje zdravlje.

''Riječ je o poprilično sigurnom lijeku. Ovaj problem je onečišćenje, supstanca koja spada u tzv. grupu 2A karcenogena kod kojih je dokazano da kod životinja mogu izazvati nekakav oblik zloćudne bolesti, dok kod ljudi nema sigurnih dokaza. Rizik kancerogenosti ovisi o dozi lijeka, dužni uzimanja...Ne može se pravocrtno reći da netko tko je uzeo nekoliko kutija Peptorana u životu da ima povećani rizik od razvoja karcinoma'', kaže Markoš.

Na ispitivanjima su i drugi poznati lijekovi: Peptoran, Gastrobel. Upitan misli li da će se i njih uskoro povući, Markoš kaže da treba pričekati odluku Agencije za lijekove.

''Za sada treba biti oprezan s tim lijekovima", napominje Markoš. Ističe kako se slično onečišćenje lijekova dogodilo i prošle godine. Ista supstanca je pronađena u lijeku kojim se liječi povišeni krvni tlak. 

''Ne bi trebalo biti u čestim situacijama, ali nažalost nekad se dogodi. Tijekom života smo izloženi raznim kancerogenima, ali oni ne stvaraju direktan rizik da bi netko dobio karcinom", pojašnjava Markoš. 

Činjenica je i da mnogi na svoju ruku kupuju i uzimaju lijekove za želudac. Markoš ističe da je problem tih lijekova, tzv. H2 blokatora, što ih se može kupiti bez konzultacija s liječnikom.

''Treba biti oprezan. Ako se uzima u malim količinama i kratko vrijeme, ne stvaraju rizik. Prije dugotrajnog uzimanja treba se posavjetovati."

Umjesto tableta blaže gastroentereloške tegobe, ističe Markoš, bolje je liječiti dijetnom prehranom i mijenjanjem stila života. Ako to ne pomogne, onda će liječnik propisati odgovarajuću terapiju.


Izdvojeno

Reci što misliš!