Vijesti / Ostalo

počela sezona grijanja

Sve je više žrtava 'tihog ubojice': Imate li u svom domu atmosferski bojler - hitno ga zamijenite

Bojlere treba redovno servisirati, a dimnjačarima omogućiti nesmetan pristup

Počela je sezona grijanja! Prioriteti HEP Toplinarstva su vrtići, škole i zdravstvene ustanove. Do vikenda bi trebali biti ugrijani i svi stanovi koji se griju preko toplana i to s razlogom! Prekosutra stiže jače zahladnjenje. A to pak znači da stiže i opasnost za one koji nisu u sustavima toplana, opasnost od tihog ubojice - ugljičnog monoksida.

Bez mirisa je, boje i okusa i iznimno smrtonosan. Ugljični monoksid uzrokuje više smrtnih slučajeva nego svi ostali otrovi zajedno. Zato u Zagrebačkoj policiji nastavljaju s kampanjom kojoj je cilj prevenirati tragične slučajeve. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U zadnje 4 godine na području PU Zagrebačke evidentirali smo 32 slučaja trovanja ugljičnim monoksidom, osam osoba je smrtno stradalo, a 71 osoba je ozlijeđena", kaže Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije  PU Zagrebačke.

A krivac su najčešće neodržavani atmosferski bojleri koji zrak za izgaranje uzimaju iz prostorije. U stanovima u kojima su takvi bojleri, ne bi se smjeli koristiti ventilatori, ali ni kuhinjske nape.

Zamijeniti stare atmosferske bojlere

"U 9 od 10 slučajeva trovanja ugljičnim monoksidom iz razloga što kuhinjska napa ukoliko radi zajedno s tim atmosferskim bojlerom u roku od jedne minute izvrši povrat dimnih plinova iz tog bojlera i dolazi do trovanja. U roku pet minuta dolazi čak i do mogućih smrtnih posljedica", govori Dubravko Duvančić, rukovoditelj Službe tehničke podrške Gradske plinare Zagreb.

Bojlere treba redovno servisirati, a dimnjačarima, bez obzira koristi li se peć na drva ili plinski bojleri, omogućiti nesmetan pristup. 

"Kod svih adaptacija mijenjaju se PVC stolarije, montiraju se nape, stavljaju se protuprovalna vrata koje drastično pogoršavaju uvjete funkcioniranja takvih atmosferskih trošila, a u pravilu kod takvih adaptacija ti stari atmosferski bojleri ostaju u tim saniranim stanovima koji više nisu adekvatni za upotrebu i sigurni", kaže Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarsko obrtničke Zadruge.

Plinara Zagreb sljedećih će dana korisnicima takvih bojlera poslati dopise u kojima upozoravaju na opasnosti i pozivaju građane, ukoliko su u mogućnosti, da stare atmosferske bojlere zamijene sigurnijim - kondenzacijskim. 

Montažer i serviser plinskih bojlera za RTL: Preventiva je jako važna

Tihomir Mihalić, montažer i serviser plinskih bojlera bio je gost RTL-a Danas. S njim je razgovarala naša reporterka Ružica Đukić.

"Jako je bitno naglasiti da su atmosferski bojleri smješteni u prostoru i iz istog tog prostora uzimaju zrak. U većini slučajeva građani renoviraju prostor u kojem žive pa postavljaju ALU ili PVC stolariju i zatvara taj prostor. Ako se u tom istom prostoru nalazi i ventilator, bilo u napi, wc-u ili kupaoni to može biti problem", kaže Mihalić.

Preventiva je, ističe, jako važna.

"Jako je važno redovno, godišnje servisirati aparat da bude spreman na sezonu", poručuje.

O detektorima kaže:

"To je marketinški dobro odrađeno. Takvi senzori ne mogu biti profesionalni. Za takav novac ne možete pronaći kvalitetan osjet", kazao je Tihomir Mihalić, montažer i serviser plinskih bojlera za RTL-a Danas.


Izdvojeno

Reci što misliš!