Vijesti / Ostalo

pilot projekt HAC-a

Nova 3D signalizacija spriječit će vožnju u krivom smjeru: Otkrivamo kako izgleda i gdje se nalazi

Riječ je o pilot-projektu HAC-a. Sličan u svijetu ima jedino Austrija

 Bez elektronike, bez senzora, bez rampi. Malo boje na cesti, a pred očima vozača prepreka. Na prvu je odmah jasno da tu prolaska nema.

''Dojam je kao da je pred vama prepreka. Vi ćete imati osjećaj, iz pozicije vozača, kao da, ako nastavite dalje, da ćete udariti u nešto'', objašnjava Hrvoje Ordulj, glavni inženjer Odjela za promet HAC-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je o pilot-projektu HAC-a. Sličan u svijetu ima jedino Austrija. Prva 3D horizontalna signalizacija postavljena je na Autocesti A4 kod čvora Popovac, ali neće biti jedina. 
 
''Na odmorištu Ljubeštica... Bit će postavljeno na autocesti A1 na čvoru Gornja Ploča i čvoru Zagvozd i bit će postavljena na autocesti A3 na čvoru Rugvica'', kaže Ordulj. 

Unatoč vertikalnoj prometnoj signalizaciji i vibrolinijama još ima onih koji uđu u krivi smjer.

Kako je uopće moguće da netko to napravi? Najčešći razlozi su umor, dekoncentracija, droga, alkohol, ali ponekad, na žalost, ima i situacija kada vozači to naprave - namjerno!

Prema podacima MUP-a, u prvih osam mjeseci prošle godine na hrvatskim cestama dogodilo se čak 868 nesreća zbog vožnje u suprotnom smjeru. U  prvih osam mjeseci 2018. poginulo je 40 osoba dok je za isto razdoblje ove godine manji i broj nesreća i broj poginulih.  

3D horizontalna signalizacija trebala bi pomoći. 

''To je plastika koja u noćnim uvjetima ima bolju refleksiju pogotovo pod svjetlima automobila'', pojašnjava Ordulj.

Još jedna prednost nove 3D signalizacije je u tome što je jeftinija od svih dosad poznatih načina na koje se vozače upozoravalo na suprotan smjer. 


Izdvojeno

Reci što misliš!