Vijesti / Ostalo

nekvalitetan proizvod

Voćari upozoravaju na stare uvozne jabuke u trgovinama: ''Čitajte sitna slova i gledajte peteljku''

Problem je u tome što Hrvatska nema nacionalni standard da bi obilježila svoj standard domaćih jabuka

Trgovine su prepune starih nekvalitetnih uvoznih jabuka, tvrde domaći proizvođači i kupce pozivaju da kupuju hrvatske proizvode.

Upozoravaju da je tržište preplavljeno poljskim jabukama iz lanjske berbe, koje Poljaci prodaju za kunu po kilogramu. No problem nisu samo poljske, već i druge uvozne jabuke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Takve jeftine jabuke slabije kvalitete kod trgovaca ruše cijenu domaćima a na policama su skuplje od domaćih. 

"To se u Njemačkoj ili Austriji ne može dogoditi"

Na početku sezone berbe na naše police dolaze jabuke stare godinu dana. To se može prepoznati najprije po peteljki koja je suha i koja se lako otrgne. Domaće, svježe jabuke imaju zelenu, ćvrstu peteljku. Uvozne, suhe jabuke odmah idu na akciju i trgovci timu snižavaju cijenu. Na početku berbe dolazi naša svježa, najkvalitetnija jabuka i onda joj se automatski ruši cijena jer i ona mora na akciju. Obezvrijeđuje se domaći proizvod. Vi ni ne znate tko je proizvođač ove strane, tek negdje jako sitnim slovima piše", rekao je u RTL Direktu predsjednik Kriznog stožera voćarske zajednice i uzgajivač jabuka Željko Ledinski.

Naglašava da je problem u tome što Hrvatska nema nacionalni standard da bi obilježila svoj standard domaćih jabuka.

"I nije tako samo s jabukom, nego i drugim proizvodima. Kad dolazi domaća roba, zbog uvozne i ona mora na akciju. To se u Njemačkoj ili Austriji ne može dogoditi. Pozivam sve građane da dobro čitaju sitna slova i gledaju peteljku, a na odgovornima da počnu raditi svoj posao", kazao je Ledinski.


Izdvojeno

Reci što misliš!