Vijesti / Ostalo

velik interes

Otvoren natječaj za sufinanciranje solarnih panela na obiteljskim kućama

Građanima će se pomoći s 40, 60 ili čak 80 posto troška pri ugradnji solarnih panela

Otvoren je dugoočekivani natječaj za sufinanciranje solarnih panela na obiteljskim kućama. Vrijedan je 20 milijuna kuna, a ovisno o lokaciji kuće - građanima će se pomoći s 40, 60 ili čak 80 posto ukupnog troška. Natječaj traje do kraja godine, no svejedno se požurite. Zbog velikog interesa građana predviđeni proračun mogao bi biti iskorišten znatno ranije. 

Sve uloženo se vrati u razdoblju od 6 do 8 godina

Iako je ovo prvi veliki natječaj za sufinanciranje solarnih panela, dio građana već uživa u blagodatima sunčeve energije. Ines iz Zaprešića na svoju je kuću postavila 10 solarnih panela i kako kaže, nije požalila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ja imam malu elektranu od 3,3 kilovata piko, što bi značilo da sam imala mjesečne račune između 300 i 350 kuna. Moram priznati ovaj 6. i 7.mjesec su mi računi u minusu iako su konstantno i klime radile. Ja ću taj, sve što sam proizvela, taj višak struje moći u zimskim mjesecima kompenzirati'', rekla je Ines. 

Na kući koja ima oko 100 četvornih metara, postavljanje solarnih panela stoji između 30.000 i 40. 000 kuna. Sve uloženo vrati se za 6-8 godina, a uz poticaje, i ranije. Zahvaljujući njima, troškovi su u startu manji.

U području od posebne državne skrbi sufinancira se 80 posto troškova

Ako živite na području od posebne državne skrbi npr. u Slunju, Vukovaru, Petrinji, Pisarovini ili u prvoj skupini otoka kao što su Dugi otok i Vis, sufinancirat će vam se 80 posto troškova - do 75.000 kn. Ako živite u Senju i na brdsko-planinskom području poput Imotskog, Ogulina, Pelješca i na nekim većim otocima, Fond će vam pokriti 60 posto troškova, do 56.250 kuna. Svima ostalima pomoći će se do 40 posto troškova, s iznosom do 37.500 kuna.  

''S obzirom na pokazani interes građana, očekujem da će ovih 20 milijuna kuna za solarne panele koje je fond predvidio biti vrlo brzo potrošeni'', rekao je Dubravko Ponoša, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

U prikupljanju potrebnih dokumenata i izradi glavnog projekta, a kasnije i kod postavljanja panela pomažu specijalizirane tvrtke, poput Inesine.  

Ines Ban-Kolić vlasnica je fotonaponske elektrane. Kaže da od klijenata uzima neke temeljne podatke o kući, poput godišnje potrošnje električne energije, lokaciji objekta, vlasničkom listu, GPS koordinatama, nagibu krova, vrsti pokrova. 

Ako imate sve ovo, čiste vlasničke papire i kuću koja nije veća od 600 četvornih metara, za nekoliko mjeseci i na vašem bi krovu mogli osvanuti solarni paneli.  


Izdvojeno

Reci što misliš!