Vijesti / Ostalo

crna predviđanja

Nova kriza u Hrvatskoj mogla bi trajati 10 godina! Na udaru će biti i Hrvati zaposleni u Njemačkoj

Nova kriza u Hrvatskoj mogla bi trajati 10 godina! Na udaru će biti i Hrvati zaposleni u Njemačkoj

"Sve komponente BDP-a će biti ugrožene i oporavak neće trajati šest nego deset godina, a nakon toga slijedi nam dugoročna stagnacija", smatra Damir Novotny

U novoj globalnoj ekonomskoj krizi koja se najavljuje Hrvatska bi mogla proći znatno gore nego zadnji put, a oporavak neće trajati šest nego deset godina, smatra ekonomski analitičar dr. Damir Novotny.

Kako dva najvažnija tržišta za hrvatske izvoznike imaju problema - njemačko i talijansko - i usporavaju rast, tako u Hrvatskoj rastu strahovi i očekivanja da nam nova recesija ne gine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mislim da se neće dogoditi svjetska kriza kao 2008. i da su vlade već naučile kako se boriti s ekonomskim problemima. Njemačka vlada u pričuvi već ima i paket mjera pokretanja javnih radova kako bi pojačali potražnju i zaustavili recesiju. Hrvatska vlada ne može jačati javne radove jer je na krajnjoj granici zaduženosti i bojim se da smo u lošijoj situaciji nego smo bili na početku zadnje svjetske krize. Vlada ne može intervenirati kao tada kada je povećala PDV, uvela krizni porez na plaće... Zaposlenici ponovno traže veće plaće. Industrijska proizvodnja pada, turizam stagnira, domaća potrošnja će padati", pojasnio je Novotny za Slobodnu Dalmaciju

Sve komponente BDP-a će biti ugrožene i oporavak neće trajati šest nego deset godina, a nakon toga slijedi nam dugoročna stagnacija jer neće biti ni jednog unutrašnjeg ili vanjskog šoka zbog kojeg bi se oporavila ekonomija, kakav smo, recimo, imali ulaskom u EU-u, smatra Novotny. 

Hrvatska će tek ove godine vrijednošću gospodarstva uhvatiti pretkriznu 2008. godinu, a lani nam je za to nedostajalo jedan posto bruto domaćeg proizvoda. S druge strane, vrijednost njemačkog BDP-a bila je 13 posto veća nego u 2008. godini.

Hoće li opet oporavak njemačkoga gospodarstva potaknuti hrvatsko? Novotny naglašava da se poduzeća koja su poslovala s Njemačkom neće oporaviti, nego će propasti i nestati s tržišta jer većina nema kapitala da bi preživjela.

To se dogodilo 2008. kad su narudžbe pale drvoprerađivačkoj industriji, neke su tvrtke nestale jer su se oslonile na njemačko tržište namještaja, ističe i dodaje da se građevinski sektor nije oporavio, tamo je 2008. zbog pada narudžbi nastao nagli pad, a tadašnje velike kompanije su danas u stečaju ili ne postoje.

Kriza u Njemačkoj će se preliti na Hrvatsku i u pogledu sentimenta potrošača i odnosa prema potrošnji, u drugom kvartalu je pala potrošnja, jedino što još možemo očekivati jest rast investicija iz europskih fondova, a, nažalost, to ide sporo, nema dovoljno pripremljenih projekata, zaključio je Novotny za Slobodnu Dalmaciju.

Zadnji put kriza je krenula iz Amerike, gdje se sada još gospodarstvo ne usporava, dok se za njemačko gospodarstvo ovu godinu očekuje usporavanje 0,2 posto. To će se usporavanje preliti na Hrvatsku, koja s Italijom i Njemačkom ostvaruje 50 posto svih svojih međunarodnih transakcija.

S druge strane, na tržištu rada Njemačke zaposlilo se dvjestotinjak tisuća hrvatskih građana koji će u slučaju krize ostati bez posla. To je gotovo sigurno, jer u Njemačkoj se u slučaju smanjivanja proizvodnje primjenjuje pristup da prvi ide onaj tko je posljednji došao.

"To je ozbiljan problem jer su se njemački poslodavci i sindikati već dogovorili da će u slučaju snažnijeg pada narudžbi s međunarodnog tržišta, naročito u autoindustriji i industriji strojeva, radno vrijeme biti skraćeno, radit će se tri dana u tjednu kako bi spasili radna mjesta, a prvi na udaru bit će radnici iz drugih zemalja", zaključuje dr. Damir Novotny.


Izdvojeno

Reci što misliš!