Vijesti / Ostalo

Sve je dogovoreno

Učitelji i socijalni radnici do kraja godine dobivaju status službene osobe

Preostalo je samo provesti odluke u praksu. A cijeli posao trebao bi biti zaključen do kraja godine

RTL-u je potvrđeno: učitelji i socijalni radnici dobit će status službene osobe. Doznajemo da je sve dogovoreno, preostalo je samo provesti odluke u praksu. Cijeli posao trebao bi biti zaključen do kraja godine. 

Pregled ručnim detektorom metala - procedura je koju mora proći svatko na ulasku u Centar za socijalnu skrb u zagrebačkoj Dubravi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Bez obzira na to što korisnici znaju da se takav pregled provodi, pronađeni su i noževi, i to se mora onda odložiti, ostaviti i s time ne mogu ući na razgovor s djelatnikom'', kaže Zdenka Maltar, socijalna radnica u Centru za socijalnu skrb Zagreb. 

Bolju zaštitu donijet će im i detektori metala kroz koje će stranke prolaziti, a trebali bi do kraja rujna stići u sve Centre za socijalnu skrb u Hrvatskoj. Socijalnim radnicima sigurnost bi trebalo podignuti i dobivanje statusa službene osobe, što im je obećao premijer na jučerašnjem sastanku u Vladi.  

''U zakon će biti unesene odredbe da socijalni radnici dobiju status službene osobe i to ne samo socijalni radnici nego svi stručni radnici u sustavu socijalne skrbi'', ističe ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković

Status službene osobe, koji su čekali 20 godina, ponovno se aktualizirao nakon stravičnog ubojstva u Đakovu, kada je u srpnju ubijeno dvoje djelatnika Centra za socijalnu skrb.

Državno odvjetništvo postupke će pokretati po službenoj dužnosti

''Socijalni radnici ne rade samo u sustavu socijalne skrbi, rade u pravosuđu, rade u nevladinom sektoru, rade u zdravstvu i naravno da je nama cilj da u Kazneni zakon uđe formulacija da zapravo status službene osobe dobivaju svi socijalni radnici koji obavljaju djelatnost socijalnog rada'', poručuje predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš.

Izmjenama Kaznenog zakona i dobivanjem statusa službene osobe socijalni radnici u slučaju prijetnji ili fizičkih napada više neće morati sami pokretati privatne tužbe, već će Državno odvjetništvo postupke pokretati po službenoj dužnosti.

A isti status dobit će i učitelji, koji su nerijetko meta prijetnji.

''Službena osoba opet ima taj službeni status, međutim bez onoga što ja stalno ponavljam, a to je edukacija i prevencija, status službene osobe sam za sebe je nešto što dolazi nažalost post festum, a ne nešto što prevenira situaciju", kaže ministrica obrazovanja Blaženka Divjak

Izmjene Kaznenog zakona očekuju se potkraj godine. 


Izdvojeno

Reci što misliš!