Vijesti / Ostalo

u gudovcu kod bjelovara

Koliko košta svinja, konj, a koliko traktor? Bili smo na najvećem poljoprivrednom sajmu u regiji

Ako se želite obući po dobrim starim šokačkim trendovima - i to ćete naći na bjelovarskom sajmu

 Svinje, ovce, koze, krave, sve ste to proteklog vikenda mogli kupiti na velikom jesenskom sajmu u Gudovcu kod Bjelovara. Živog kozlića za 1000, svinju za 3, kravu za 15, a konja za 100.000 kuna. Na najvećem poljoprivrednom sajmu u regiji bilo je i stoke i traktora i hrane.

Selo s tisuću stanovnika ovog vikenda bilo je centar svijeta. Barem onog poljoprivrednog jer, 40 000 ljudi došlo je u Gudovac. Dobro se jelo, pilo i trgovalo.
Pa smo i mi krenuli u šoping. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako vas zanimaju žive životinje: najjeftinje ćete na sajmu nabaviti kozu. Jarić od dva mjeseca košta 1000 kuna. 

"Puno je brige, ali nama to ne pada teško kad volimo te životinje. One su stvarno umiljate," govori za RTL Direkt Kata, uzgajivačica koza iz Lonjice. 

Obitelj Ornik iz Lonjice ima ih 50-ak. I to - nagrađivanih.

A najskuplji su naravno - konji. Na gudovačkom sajmu pokazalo se njih 80-ak. Na prestižnoj izložbi pobjedu je odnio Vihor. Prva mu je pratilja zagrebački konj dalmatinskog imena: Roko, čiji je vlasnik gospodin Zvonko, najstariji izlagač na sajmu.  

"Ovo vam je jedan mladi konj, ima četiri godine, miran. Imam sad jednu kobilu za njega pa ću ga zadržati, inače sam penzioner. Prodao sam preko 50 komada konja, imam još sedam", rekao je vlasnik konja iz Novoselca

Pozornost posjetitelja su privlačili i visoki smeđi konji, kakvi sudjeluju u vojnim mimohodima. 

"Mi uzgajamo ove naš konje Gidrane, to je vojna pasmina. Evo cijena kobile koja je šapionka se kreće do 15 tisuća eura, a mlade do pet tisuća eura", govori Josip Trogrlić.

Da su prevlast na sajmu preuzeli konji, žale se uzgajivači svinja . Za svinje su došla teška vremena, kažu. Njihov broj se posljednjih godina prepolovio, a sada im prijeti i svinjska kuga.

"Na početku sajma ova je hala bila popunjena svinjama. Najprije su došle ovce i koze pa su nas one potjerale, sada su došli konji. Bojim se da na godinu ostati dva boksa",kaže nam Vlado Biškup iz Udruge uzgajivača rasplodnih svinja.

 "Nije lako jer se uvozi 60 posto svinjskog mesa.  Evo, nazivnice koje su vrhunske genetike a koje se prodaju za 2700 kuna", napominje uzgajivač svinja Ivica.

Svinje za tri, a krave od pet do 15 tisuća kuna. Velik izbor, a velika i konkurencija na natjecanju. Ocijenjivala se građa kravljeg tijela i čiji but je najbolji.

Osim krava koza i svinja ovdje ima i hrane, odjeće i obuće.

Ako se želite obući po dobrim starim šokačkim trendovima - i to ćete naći na bjelovarskom sajmu.

Tradicija sajmovanja na području Bjelovara duga je 500 godina. Ovaj je dio malo novijeg datuma. Prvog dana sajma prodan je traktor od milijun i pol kuna.

Od cjenkanja do kulena - na sajmu nema čega nema.

"Prvi dan smo zabilježili posjetu više od 10 posto nego lani. Imamo 500 gospodarskih izlagača i 200 stoke.Moram reći da smo opravdali titulu međunarodnog sajma", govori direktor bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

I to ne bilo kakvog, nego najvećeg sajma u regiji. Sajma koji okuplja najbolje svinje, krave, traktore - ali i predsjedničke kandidate. 


Izdvojeno

Reci što misliš!