Vijesti / Ostalo

Vraća se naknada za topli obrok

Na snagu stupaju brojne porezne olakšice: ''Višak će ići u podizanje plaća, ali treba i dalje raditi''

Glavni direktor HUP-a kaže kako će i dalje s Vladom razgovarati o mjerama koje bi mogle rezultirati većim plaćama

 U nedjelju na snagu stupa novi pravilnik o porezu na dohodak kojim se vraća naknada za topli obrok, povećavaju dnevnice, tvrtke prvi put dobivaju mogućnost da plaćaju vrtić za djecu svojih zaposlenika i to u cijelosti kao neoporezivi trošak, a priznavat će se i troškovi smještaja radnika, što je posebno važno u turizmu.

Najzvučniji od pet novih neoporezivih primitaka je svojedobno ukinuti topli obrok - uvodi se naknada za troškove prehrane radnika od 5000 kuna kao godišnji paušal ili 12.000 kuna godišnje prema dogovoru s poslodavcem na kojeg trebaju glasiti računi za hranu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 Za one koji službeno putuju u Hrvatskoj velika je vijest podizanje neoporezivog iznosa dnevnice od 200 kuna sa sadašnjih 170 kuna, a raste i pola dnevnice, na 100 kuna umjesto 85 kuna.

Uz dosadašnjih 7500 kuna koje poslodavci mogu radniku isplatiti kao bonus, božićnicu ili regres, uvodi se naknada za podmirivanje troškova na odmoru radnika od 2500 kuna. Uvjete za tu olakšicu propisat će Ministarstvo turizma.

Koliko će građani zaista osjetiti ove olakšice u RTL-u Danas komentirao je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

"Velik dio ovoga poslodavci su i do sada plaći, ali se na to nepotrebno plaćao porez. S Vladom smo već tri godine razgovarali oko toga i čekali da i ta mjera dođe na red. To je prihvaćeno i sigurno će trošak za poslodavce biti manji i naravno da će taj trošak ići u podizanje plaće. Kako podići plaće će još neko vrijeme biti borba za poslodavce", rekao je Majetić.

Vraća se naknada za topli obrok, koji je svojedobno ukinuta kao relikt socijalizma. Majetić smatra kako mjera nikad nije ni trebala biti ukinuta.

"Puno tvrtki i danas plaća topli obrok bez obzira na porezni tretman. U građevini, u turizmu imate ljude koje morate hraniti. Uvodi se red, mislimo da je dobra mjera, no na kraju opet sve ovisi o poslodavcu. To je mjera koja će sigurno znatno smanjiti troškove u određenim industrijama", rekao je Majetić.

Pozdravlja mjeru kojom će tvrtke imati mogućnost platiti troškove vrtića radnicima. Kaže kako je to i dobra demografska mjera.

Glavni direktor HUP-a kaže kako će i dalje s Vladom razgovarati o mjerama koje bi mogle rezultirati većim plaćama.

"Fokusiramo se da dignemo plaće, pogotovo radnicima koji imaju najmanje. Porezna reforma još nije gotova. Razgovori tek slijede, moramo s ministorm Marićem razgovarati o smanjenju PDV-a s 25 na 24 posto. Mi mislimo da to nije najbolja mjera, da se novac može bolje iskoristiti. Predložit ćemo neke druge mjere, kako zadržati mlade u Hrvatskoj, kako smanjiti ukupan trošak poslovanja...", rekao je Majetić.


Izdvojeno

Reci što misliš!