Vijesti / Ostalo

problemi traju već neko vrijeme

Voćari traže brze reakcije jer im prijeti propast, nova ministrica poručuje: ''Imamo akcijski plan''

''Mi proizvođači smo tu malo hendikepirani jer su hladnjače, pakirke, sortirke u vlasništvu trgovačkih poduzeća''

Niske otkupne cijene jabuka, jeftinija uvozna konkurencija, nedostatak radne snage, samo su samo neki od problema s kojima se hrvatski voćari bore već dulje. Na početak velike berbe jabuka u Moslavinu je stigla i nova ministrica poljoprivrede te voćarima obećala pomoć.

Od otkupljivača i trgovaca traže da štite domaći proizvod

Na početku nove berbe jabuka voćari se nadaju dobrom urodu i boljoj otkupnoj cijeni. Od otkupljivača i trgovaca traže da štite domaći proizvod.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 "Na način da ga adekvatno plaćaju i da u doba berbe kada su mali proizvođači najranjiviji i najosjetljiviji da ne stvaraju toliko cjenovni pritisak kada se dobijaju izrazito niske cijene i kada se cijela domaća proizvodnja ruši", kaže Nikola Velicki, proizvođač jabuka.

Ove godine očekuje se urod od oko 60 tisuća tona jabuka. Veliki problem je nedostatak skladišta i hladnjača kako bi se te jabuke mogle čuvati i plasirati na tržište cijele godine.

"Mi proizvođači smo tu malo hendikepirani jer ti logistički kapaciteti, znači hladnjače, pakirke, sortirke su u vlasništvu trgovačkih poduzeća koji su orijentirani naravno prvenstveno prema dobiti", tvrdi Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Na početak berbe u Moslavinu stigla je i ministrica i poručila da se radi na izgradnji akcijskog plana i rješavanju gorućih problema voćara.

"Akcijski plan obuhvaća izgradnju skladišnih kapaciteta osobito za jabuke, provođenje digitalizacije, edukaciju poljoprivrednika i nacionalni sustav označavanja", kaže Marija Vučković (HDZ), ministrica poljoprivrede.

Bolja kontrola kvalitete uvoza i jačanje prepoznatljivosti domaće jabuke ono je na što traže domaći proizvođači.

"Građani pokazuju interes da kupuju domaće proizvode"

"Problem je kada se prodaje jabuka koja nije besprijekorno konrolirana i kada deklaracijom ne odgovara onome što stvarno je", kaže Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

"Želimo dići konkurentnost proizvođača, želimo i građanima u Hrvatskoj ponuditi jasnu označenu domaću proizvodnju jer oni pokazuju interes da kupuju domaće proizvode", dodaje Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Voćari upozoravaju - sve ovo su problemi koji zahtijevaju brze reakcije jer voćarstvu prijeti propast.


Izdvojeno

Reci što misliš!