Vijesti / Ostalo

NEDOSTAJU BITNI SASTOJCI

Pripremanje zimnice ove će godine biti pravi izazov! ''Kronični je nedostatak radne snage...''

Građani se slažu, najbolje je kvalitete domaća paprika, no na tržnicama i u trgovinama sve je više one iz uvoza - Španjolske, Italije i Srbije

Iako ljeto još uvijek traje, krenulo se u nabavku povrća za zimnicu. No, neizostavnih paprika i krastavaca ima manje nego inače. 

Da se proizvodnja ovih kultura doista smanjila potvrđuje i Hrvatska gospodarska komora. Zbog toga se na policama trgovina i štandovima tržnica sve više prodaje uvozno povrće.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovogodišnja zimnica nešto će se teže pripremiti nego lani. No, to i ne čudi jer se na tržnicama teško dolazi do onih najvažnijih sastojaka. 

"Sve sam kupio, nabavio, jedino još nema crvene paprike za ajvar. I nema je, a kad je i nađeš onda je loše kvalitete", kaže Ivo iz Zagreba.

Građani se slažu, najbolje je kvalitete domaća paprika, no na tržnicama i u trgovinama sve je više one iz uvoza - Španjolske, Italije i Srbije. 

U Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno 1000 tona paprike manje nego 2017., no pad proizvodnje bilježi se i u drugim kulturama.    

"Isti slučaj ili možda još gori dogodio se s krastavcima. Dakle 40 posto je pala proizvodnja krastavaca 2018. godine u odnosu na 2017. godinu", rekla je Valentina Šimić iz Sektora za poljoprivredu HGK.

A to je gotovo 4000 tona krastavaca. Povrćari nisu pretjerano zadovoljni otkupnom cijenom svojih proizvoda, no to i nije glavni razlog zašto odustaju od proizvodnje.

"Kronični je nedostatak radne snage jer uzgoj krastavaca i paprike zahtijeva zbilja puno ljudskog, fizičkog rada, pogotovo jer se radi o proizvodnji koja se odvija u zaštićenim prostorima", kazao je Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara

Ovaj problem ne odnosi se samo na proizvodnju paprike i krastavaca, i u uzgoju drugih kultura nedostaje radnika. 

 "Zamislite da je na svakom OPG-u u Hrvatskoj potreban minimalno jedan radnik, puta koliko imate, 145.00 tisuća OPG-a, evo toliko je nama ljudi potrebno u poljoprivredi", kaže Gregurić.

S obzirom na ovakve uvjete, čudi li uopće što se hrvatska paprika i krastavci sve više prodaju izvan Hrvatske kako bi se ostvarila zarada. Građani na kraju jedu povrće koje ni po čemu nije usporedivo s onim domaćim. 


Izdvojeno

Reci što misliš!