Vijesti / Ostalo

HNB poziva na oprez

Kako prepoznati lažni novac: Otkriveno koja se novčanica u Hrvatskoj najviše krivotvori

Kako prepoznati lažni novac: Otkriveno koja se novčanica u Hrvatskoj najviše krivotvori

Od siječnja do lipnja 2019. registrirano je 555 krivotvorenih novčanica svih valuta

Od siječnja do lipnja 2019. iz optjecaja je izdvojeno 278 krivotvorenih
kunskih novčanica, što je povećanje od 5,7 % u odnosu na broj krivotvorenih novčanica kune registriranih u istom razdoblju 2018. godine, kada su iz optjecaja izdvojene 263  krivotvorene novčanice kune, objavila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB).

Uzme li se u obzir da je prosječno u prvom polugodištu 2019. u optjecaju bilo 254 milijuna i 300 tisuća kunskih novčanica, može se utvrditi da je na milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom navedenog razdoblja evidentiran prosječno 1,1 komad krivotvorenih novčanica kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najčešće krivotvoren apoen domaće valute bila je novčanica od 200 kuna, na koju otpada 124 registrirana primjerka krivotvorina kune ili 44,6 % te novčanice od 1000 i 500 kuna koje zajedno čine udio od 38,1 % u ukupnoj količini registriranih krivotvorenih novčanica kune.

Od siječnja do lipnja 2019. registrirano je 555 krivotvorenih novčanica svih
valuta, što je pad od 62,7 % u odnosu na ukupan broj krivotvorenih novčanica svih valuta registriranih u istom razdoblju 2018. godine. Krivotvorine kuna, s ukupno registriranih 278 komada, čine udio od 50,1 % u registriranim krivotvorenim novčanicama svih valuta.

Od siječnja do lipnja 2019. registrirana su ukupno 224 komada krivotvorenih novčanica eura, što je pad od 81,4 % u odnosu na broj krivotvorenih novčanica eura evidentiranih u istom razdoblju 2018., kada je iz optjecaja izdvojeno 1203 komada krivotvorenih novčanica eura.

Krivotvorene je novčanice lako prepoznati

Krivotvorine registrirane u prvom polugodištu 2019. količinom i kvalitetom izrade nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem ni u specijaliziranim institucijama ni u javnosti, a nisu izazvale ni financijsku štetu većih razmjera.

Rizik od pojave i zaprimanja krivotvorenog novca ne može se isključiti i uvijek se u poslovanju s gotovim novcem mora uzeti u obzir mogućnost prijevare. Vještačenjem krivotvorenih novčanica utvrđeno je da krivotvoritelji često imitiraju pojedina zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, holograma i optički promjenjive boje, pa
Hrvatska narodna banka poziva građane na pojačan oprez, a institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem na primjenu odluka HNB-a o uvjetima obrade i redistribuiranja novčanica.

Krivotvorene je novčanice lako prepoznati, dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja primjenjujući jednostavnu provjeru "OSJETI - POGLEDAJ - TITRAJ -PROVJERI" opisanu na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke. Kako bi još više približila provjeru autentičnosti novčanica javnosti, Hrvatska narodna banka izdala je seriju edukativnih videouradaka o zaštitnim obilježjima novčanica kuna. Za svaki apoen novčanice kune snimljena je videoanimacija u kojoj je detaljno opisan postupak provjere autentičnosti. Edukativne videoanimacije mogu se pronaći na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke ili na YouTube kanalu Hrvatske narodne banke.


Izdvojeno

Reci što misliš!