Vijesti / Ostalo

prve reakcije na novi zakon

Policija počela s rigoroznim kaznama prometu: ''Vozači se bune, traže policiju da im se oprosti...''

Najčešći prekršaji su nevezanje pojasa, korištenje mobitela u vožnji, brzina i alkohol

Iza nas je prvi vikend primjene strožih kazni u prometu, koje se pojedinačno penju i do 20 tisuća kuna. Rekorder je prema dostupnim podacima vozač iz Koprivnice uhvaćen pijan za volanom bez vozačke dozvole - bez koje ostaje dvije godine i mora platiti 24 tisuće kuna.

Rigoroznom je zakonu cilj veća sigurnost na cestama, a da je ona itekako potrebna pokazuju i snimke nesreće kod Maslenice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Snimka koja  se ne viđa često i zbog koje se umalo dogodila tragedija. Vozač iz Njemačke je naletio na kolonu na autocesti kod Maslenice - da bi je izbjegao, spasio se manevrom uz ogradu. Srećom, nije bilo ozlijeđenih, a vozač je na licu mjesta platio je pola od tek 1500 kuna kazne.

Daleko veći iznos platio je 50-godišnji vozač u Koprivnici - čak 24 tisuće kuna kazne i zabranu upravljana vozilom na dvije godine. Dobio ju je jer je vozio s 2,69 promila alkohola dok mu je vozačka bila oduzeta.

policija
vikend izvješće PU osječko-baranjske Tijekom vikenda policija u prometu zatekla 14 pijanih vozača: Rekorder napirio čak 3 promila!

"Ta kazna je mogla biti veća, ali sudac je procijenio dobro. Ono što je bitno je da je taj čovjek stekao preduvjete da za sljedeći takav teški prekršaj može ostati bez automobila", kazao je Miron Huljak, Služba za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Ovakav scenarij mogao bi čekati mladića koji je također kod Koprivnice zbog pijane vožnje bez vozačke s neregistranim autom izazvao nesreću - 13 tisuća kazne,  15 dana zatvora uvjetno. Zbog takvih, policija je stalno na cestama. Kontrola je aktivna i kod naplatne postaje Lučko.

Par kilometara dalje - nesavjestan vozač kretao se po zaustavnoj traci za što je predviđena kazna od dvije tisuće kuna. Ovakvih primejra ima posvuda. Nove strože kazne od kojih najviša iznosi 20 tisuća kuna vozači pozdravljaju. A s 500 na tisuću kuna povećane su kazne za nekorištenje pojasa, nepropisnu vožnju djece i korištenje mobitela.

mercedesom u drvo Bočkaj opet bombardira! Nakon benzinske, stradalo drvo

U policiji kažu da su velike kazne usmjerene na one zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće. Na autocesti Bregana Lipovac prije par dana švicarski državljanin vozio je 207 kilometara na sat pa "zaradio" pet tisuća kuna kazne i mjesec dana zabrane vožnje po Hrvatskoj.

"Važnije od visine kazni je izvjesnost kažnjavanja, a kod nas je ona razmjerno mala. Zbog toga strani vozači kod nas voze manje kulturno nego u svojim zemljama. Voze brže, manje poštuju prometne propise, pješake. dešava se i da prolaze kroz crveno svjetlo.Zbog toga bi kod nas trebalo uvrstiti integralni nadzor prometa", ističe prometni stručnjak Željko Marušić.

Samo u prvih šest mjeseci zaustavljena je 131 tisuća ljudi zbog brzine. Svi oni trebali bi se zapitati je li vrijedno, ako ne zbog vlastite i sugurnosti drugih, onda zbog strožeg zakona i rigoroznih kazni.

Naša Matea Damjanović provela je dan s policijom, kako bi na licu mjesta vidjela situaciju. 

"Reagiraju svakako, bune se, traže da im se oproste ili da plate polovicu, ako je prekršaj do dvije tisuće kuna", govori naša reporterka, a ovo je izjavio njen gost Tihomir Svatoš, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke.

Otkako je stupio na snagu novi zakon, ali nismo imali loših iskustava. Najčešći prekršaji su nevezanje pojasa, korištenje mobitela u vožnji, brzina i alkohol. Kazne su povećane i jer je dovoljan samo trenutak nepažnje da dođe do najtežih posljedica. I nije da samo vjerujem, nego je upravo cilj smanjiti broj prekršaja, posebno kad se radi o recidivistima."


Izdvojeno

Reci što misliš!