Vijesti / Ostalo

Poreznici objavili rat

Hoće li ih Hrvatska skroz zabraniti? Porezni inspektori blokirali 43 online kladionice

Hoće li ih Hrvatska skroz zabraniti? Porezni inspektori blokirali 43 online kladionice
Ilustracija (Igor Kralj/PIXSELL)

Od početka godine izmjenama Općeg poreznog zakona regulirano je sprječavanje obavljanja nedozvoljene gospodarske djelatnosti preko interneta, a od 4. svibnja stupio je na snagu i pravilnik o provedbi zakona

Poreznici su postavili mrežu koja bi trebala zaustaviti ilegalne online kladionice i kasina koji zabilaze zakone i "zaboravljaju" ishoditi dozvole i plaćati milijarde kuna proračunu. Od kraja svibnja do danas blokirane su 43 domene stranih kladionica i kasina.

Njihovi vlasnici pozvani su da reguliraju status jer nijedna nema dozvolu za online priređivanje tih igara, ne plaća porez i ostale naknade, a time štete proračunu sa 3,5 milijardi kuna godišnje. Sve igrače koji su pokušali pristupiti internetskim stranicama bet365.com, wwin.com, paddypower.com, 24bettle.com, 1xbet.com, bwin.com i ostalim, liji je sadržaj blokiran, dočekalo je preusmjeravanje na internetsku stranice Porezne uprave i obravijest o zabrani rada, piše Slobodna Dalmacija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slično postupju i druge zemlje, a neke i radikalnije. Albanija je primjerice zatvorila sve kladionice i zabranila sve vrste klađenja osim kasina, dopustivši tu zabavu samo u nekim hotelima. Rumunjska je pak prisilila nelicencirane kladionice da se prilagode lokalnom zakonodavstvu i plate sve poreze unatrag deset godina.

Isplate

Domaći priređivači igara na godinu uplate oko milijardu kuna poreza i naknada, plaćaju i mjesečnu naknadu u visni pet posto ukupnih uplata, porez na sve dobitke od klađenja koji iznosi od 10 do 30 posto, ovisno o dobitku. Uz to, dužni su poštovati zabranu primanja uplata od maloljetnika. 

"Problemi neće biti riješeni primjenom samo jedne mjere, odnosno blokiranjem IP adresa. Praksa zemalja koje su tako pokušale riješti problem pokazuje da ta mjera samo za sebe nije dovoljno efikasna jer ju je relativno lako zaobići. Stoga smo predložili da se uz zabranu pristupa iz Hrvatske do svih javnih IP adresa ilegalnih priređivača, on zabrani za desktop, mobile internet te nativne mobilen aplikacije. Uz to, potrebno je istovremeno: zapriječiti ilegalno oglašavanje, onemogućiti financijske transakcije, odnosno isplate dobitaka igračima koji su ih ostvarili igrom kod nelegalnih priređivača", naglašava Ana Jazić, voditeljica Službe za korporativne komunikacije i DOP u Hrvatskoj lutiju.

 Od početka godine izmjenama Općeg poreznog zakona regulirano je sprječavanje obavljanja nedozvoljene gospodarske djelatnosti preko interneta, a od 4.svibnja stupio je na snagu i pravilnik o provedbi zakona. Nedozvoljenom online djelatnosti smatra se nepoštivanje propisa za određenu djelatnost, ostvarivanje nepripadajuće porezne pogodnosti ili izazivanje teško nadoknadive štete za zajednicu. Kad poreznici utvrde nedozvoljenu djelatnost izdaju nalog za zabranu rada.

Iz Hrvatske lutrije govore da su blokade prvi konkretni koraci i da su milijarde kuna koja odlazi iz Hrvatske direktan gubita za proračun. A problem je i online klađenje koje omogućuje maloljetnicima pristup internetskim kladionicama.

"Koristeći lažne podatke o datumu i godini rođenja, mogu nesmetano igrati, što kod nas nije moguće. Za otvaranje internetskog računa u Hrvatskoj lutriji svaki igrač prolazi kontrolu putem OIB-a posredstvom Porezene uprave, govori Ana Jazić za Slobodnu Dalmaciju.


Izdvojeno

Reci što misliš!