Vijesti / Ostalo

Medak za RTL Direkt

Ideja 'pet kravata' za domaće proizvode: ''Trenutno se uvozi sve smeće iz EU, a bit će još gore''

Medak želi potaknuti biranje domaćih proizvoda i to s pomoću ideje 'pet kravata'

 O tome hoćemo li jela u restoranima plaćati jeftinije nakon novog kruga porezne reforme, u RTL Direktu govorio je predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak koji se i borio za smanjenje PDV-a.

"Svi koji su već sada povećali plaće i odrekli se dobiti imat će prostora za smanjenje cijena, ali vjerujem da će biti jako malo onih koji će ih smanjiti, većina će ostati na istom. Ipak, vjerujem da će većina povećati plaće radnicima", rekao je Medak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 Jedini alat koji za podizanje plaća imaju, kaže Medak, jest kolektivni ugovor: "Da barem 10 posto dignemo plaće, trenutni neto minimalac u ugostiteljstvu je 4200 kuna. Sutra imamo sastanke sa sindikatima da se digne neto za 10 posto, ne postoji drugi alat".

Također vjeruje da će se zasad stabilizirati domaća radna snaga: "Vjerujem da je u ovoj situaciji Vlada pokazala interes i samim time pokazala da sluša što narod kaže, saslušala je struku i napravila izvanredan potez".

 Medak želi potaknuti domaće proizvode pa tako ima ideju za koju smatra da bi mogla promijeniti scenu - ideja "pet kravata". Da osoba unaprijed zna da u restoranu neće dobiti brazilsku piletinu i patagonijske lignje.

"Uputili smo ideju Vladi. Struka želi osnovati novu nacionalnu udrugu ugostitelja koja bi regulirala određene stvari. Trenutno se uvozi sve smeće iz Europske unije, a bit će još gore kad uđemo u Schengen. Želimo da se zna što je domaće i zakonom definira što je domaće, da postoji oznaka za to", objasnio je Medak.


Izdvojeno

Reci što misliš!