Vijesti / Ostalo

NOVA RUNDA RASTEREĆENJA

Donosimo detaljan izračun plaća po novim pravilima Zdravka Marića: Mladi profitiraju, ne i ugostitelji

Molbe ugostitelja da znatnije smanji PDV nije uslišio - planira tek smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto

Mladi zadovoljni, ugostitelji nezadovoljni, poslodavci - ni jedno ni drugo. Eto to su reakcije na četvrti krug porezne reforme kojim Zdravko Marić želi rasteretiti plaće mlađima od 30 godina, umanjivanjem ili potpunim ukidanjem poreza na dohodak.

Molbe ugostitelja da znatnije smanji PDV nije uslišio - planira tek smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mnogi su analitičari skeptični prema tome može li smanjenje PDV-a uopće pozitivno utjecati na gospodarstvo - a skeptični su i građani. Jer - PDV na meso, ribu, jaja, voće i povrće već je snižen - ali cijene baš i nisu. 

Tepaju joj – i demografska mjera – a trebala bi biti perjanica ovog 4. kruga porezne reforme. Mlađih od 25 zaposlenih ima 64.000. I Luka. Oni od sljedeće godine više ne bi trebali plaćati porez na dohodak, a samim time ni prirez.

"Tih 500 kuna će jako puno značiti svima nama"

Ako Luka ili netko sličan njemu, u novu godinu uđe s plaćom od 4000 kuna, plaća će mu narasti za 56 kuna. Za plaću iznosa 6800 neto, povećanje bi bilo 849 kuna. Ali zato onima s neto plaćom od 8000 kuna, promjena će biti veća, i to za 1189 kuna, ako takvih mlađih od 25 godina uopće ima. U svakom slučaju, nešto znači.

"Kako ne, uvjeti u kojima radimo su jako važni, plaća je bitna, to oblikuje moj ostatak života u Zagrebu, cijene konstantno rastu. Mogu usporediti 2014. kad sam došao u Zagreb i sada, mislim da su cijene previše narasle, pa naravno da tih 500 kuna će jako puno značiti ne samo meni nego svima nama", kaže nam Luka Šilić, zaposlenik logističke firme.

Povećat će se i plaće onih od 25 do 30 godina, ali za upola manje. Sad, to sve možemo reći samo u slučaju ako poslodavci budu za taj iznos smanjenja poreza – uvećali plaću. A oni nisu zadovoljni.

"Mislimo da je to nepotrebno kompliciranje već ionako složenog sustava. Što se primjerice događa s plaćom zaposlenika kada navrši 26. ili 31. godinu? Ona bi trebala pasti, što je penalizacija zbog dobne granice", poručuju iz HUP-a.

Brzopotezne kritike ministar Marić je očekivao.

"Kad smo krenuli s prvim krugom poreznog rasterećenja, oni su sami rekli: s obzirom na rasterećenje, sad je red na poslodavcima da rasterete plaće pa smo opet vidjeli to povećanje plaće samo u nekim sektorima s obzirom na rast produktivnosti, a kod nekih ne", rekao je ministar financija Zdravko Marić

Poslodavci njemu prebacuju, on njima, a rezultate prva 3 kruga reforme - ljudi jedva da vide.

Osjećate li da je hrana jeftinija? "Ne osjećam, to su vam povremeno akcije, ali općenito su cijene puno više."

"Ne, ne bi rekla baš." Iako je bilo početkom godine porezno rasterećenje? "Ne, ne bih rekla."

Svaki kraj lanca, naravno, drukčije tumači cijene.

Konkretno, u ovom trgovačkom lancu smanjili su cijene za točno 2000 artikala početkom godine. Jesu li te cijene iste kao i tada ne možemo garantirati jer one naravno ovise o nabavnoj cijeni, ali u trgovini nam tvrde da su osjetili pozitivan rezultat te promjene odmah, a da ga osjete I dalje, 7 mjeseci kasnije.

Kruh je unatoč najavama čak i skuplji

"Jesu, meni se čini da jest jeftinije ove godine, čini mi se da je voće i povrće jeftinije, da."

Baš kako je Božena primijetila, znatnije je sniženo jedino voće – 13 posto. A kruh je, unatoč najavama, čak i skuplji za gotovo tri posto nego prošle godine.

"Tu se nije vidjelo velikih učinaka, cijene nisu niže, ne možemo reći da je ta mjera rezultirala snižavanjem cijena", ističe Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Prema najavama, po tim je novim cijenama u kućnom proračunu svakome od nas na mjesec trebalo ostati 85 kuna više. 

"A dobro, vi ćete uvijek vidjeti lošiji scenarij. Ja mislim da prepoznajemo problem iseljavanja mladih. I u isto vrijeme pokušavamo stimulirati i naći te mjere, ništa neočekivano nije da krenu prvo kritike", poručuje Marić.

Ugostitelji izvukli deblji kraj

Oni koji su u svemu - izvukli deblji kraj - ovaj put su ugostitelji. Od njihove željene stope 13 posto – ipak ništa; a jasno su komunicirali svoje argumente.

"Smatram da bi definitivno došlo do pojeftinjenja u određenim restoranima, a sigurno da bi se dogodilo bolje plaćanje radnika, koji se sele vani", jasno će Marin Medak

"Druga stvar su investicije. Već ova sezona je jasno pokazala da objekti u koje je investirano imaju puno manje tržišnih izazova, neovisno o tome što su povećali cijene", kaže Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma.

Zadnja, ali ne najmanje važna točka je - smanjenje poreza s 25 na 24 posto. Ona je jedina koja se tiče svih, pa cijeli ovaj val Novotny ocjenjuje - dobrim, ali nedovoljnim pokušajem.

"Ona je opet niskog inteziteta, zahvaća samo neke dijelove poreznog sustava. Osim toga previše se govori o demografskim aspektima mjera, one to sigurno neće imati", kaže Damir Novotny, ekonomski analitičar. 

Ali je zato u svemu Marićev istomišljenik - poljski ministar financija. Njihov je parlament, naime, izglasovao - identičnu mjeru.


Izdvojeno

Reci što misliš!