Vijesti / Ostalo

"Ni u Napulju se ne vješaju pročelnici"

RTL Potraga u Virovitici istražuje gdje su nestali mlijuni gradskog novca

Iz gradskog proračuna nestalo je 17 milijuna i 240 tisuća kuna

Prošlo je mjesec i pol dana otkako je objavljeno da je proračun Virovitice oštećen za više od 17 milijuna kuna i otkako je taj grad potresla smrt mladog pročelnika za financije grada. Istraga još traje, nepoznanica nema ništa manje, a uzavrelih rasprava sve je više.

"Pazite, ni u Napulju se ne vješaju svaki dan pročelnici za financije! Virovitica jest grad slučaj. Bilo je burno na sjednici Gradskog vijeća Virovitice kada je gradonačelnik Ivica Kirin pokušao objasniti kako je iz proračuna nestalo 17 milijuna i 240 tisuća kuna", govori Siniša Pripić, gradski vijećnik iz HSPD-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nažalost nitko od nas, uključujući i mene osobno, nije mogao znati da sustav koji smo uspostavili nije pod nadzorom koji smo očekivali, koji nas je trebao kao grad zaštititi. No, očito od onog što danas znamo znao je i Palm", kaže Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice.  

Kirin se pravda  da je uspostavio sustav kontrole, ali da nije mogao računati na ljudski faktor.

"Ako je onaj tko je ovlašten da bude policajac, da bude glavni čuvar proračuna, zapravo njegov problem, onda svi protokoli padaju u vodu", nastavlja Kirin.

Ovako izgleda Kirinova neprecizna rekonstrukcija pronevjere koju je, prema njegovim riječima, godinama provodio mladi Siniša Palm, njegova desna ruka. 

"Jedna je situacija izvlačenja novca gdje će se vjerojatno moći utvrditi tko je počinitelj ako postoje lozinke, odnosno odobrenja za ulazak u račun i isplate samo od jedne osobe. Ili ako se više osoba koristi tom lozinkom. Ako je tako. onda će biti teško utvrditi tko je prebacio, odnosno izvukao novac", govori Željko Cvrtila, magistar kriminalistike. 
 
Pročelnik je prebacivao novac iz gradskog proračuna na račun lokalnog Košarkaškog kluba. Portal koji financiraju gradske vlasti objavio je nedavno dokumente koji pokazuju da je samo u jednom prebacio čak 60.000 kuna - dio na svoj privatni račun, a dio bi podigao bankomatu.

"Navodno je pokojni Siniša Palm krivotvorio PDF izvatke u proteklih pet godina i  nekom grubom matematičkom računicom radi se o preko 1300 izvoda koje je krivotvorio  u zadnjih pet godina", govori Darko Lešković, gradski vijećnik. 

Grad to nije mogao vidjeti, navode, jer je Palm falsificirao originalne izvode iz banke na kojima se nalaze sve uplate i isplate s računa Grada. U originalu bi obrisao stavku koja pokazuje uplatu na košarkaški klub, a u kopiju bi stavio nekog drugog korisnika i njegov broj bankovnog računa. 
 
"Zato nismo mogli znati ni vidjeti. Te transakcije nisu bile evidentirane u našem knjigovodstvu", kaže Lešković.

"Nisu znali ni s kojom količinom novca raspolažu na računima. Nitko nikad osim Siniše Palma nije pogledao račune.  Ne znam što su gledali, samo stanje u PDF izvadcima koje je on navodno krivotvorio i temeljem toga su knjižili situaciju u gradu", objašnjava Lešković. 

Kaže oporbeni vijećnik Mosta koji je podnio kaznenu prijavu protiv Kirina smatrajući ga odgovornom osobom za izvršenje proračuna. Virovitica je uljepšan grad s brojnim građevinskim projektima. Obnavljaju se dvorci, podižu sportske dvorane i škole, ali niču u istoj županiji i hoteli kojim upravljaju mladi sinovi saborskih zastupnika. Izgradila se i kuća Tomislava Tolušića klizne kvadrature i još uvijek spornih i javnosti nepokazanih računa. Kuću je, podsjetimo, gradila tvrtka koja je dobivala unosne poslove u doba dok je Tolušić bio župan. 

"Čestitao bih gospodinu Đakiću kojeg zovem Japa jer je on ustvari japa, on je otac dvojici političara. Radi se o tome da je nadmašen. Kad te učenici nadmaše, znači da si bio dobar: Tolušić puni naslovnice zadnjih par mjeseci, Kirin sa svojih 7,2 milijuna u Fimi mediji i sada 17 milijuna kuna. Što reći za jedan ovako mali grad? To je prestrašno", govori Pripić.

Ovako je izgledala kronologija tih dana:

30. svibnja 2019.  Siniša Palm, tog je dana, navodi se na portalu koji financiraju gradske vlasti u jednom danu “prokockao” više od 400.000 kuna.

31. svibnja 2019. Istog dana banka obavještava Kirina o manjku novca. Gradonačelnik  u policiji prijavljuje pročelnika, potpisuje rješenje o otkazu. Siniša Palm odlazi s posla, javlja se nakratko majci, Otada ga više nitko nije vidio.

1. lipnja 2019. Majka Siniše Palma kontaktira Kirinovu suprugu koja joj odgovara da je sve u redu i da je Siniša uzeo godišnji odmor. Na granici s Mađarskom 3. lipnja 2019., uz Dravu, policija nalazi automobil i beživotno tijelo. Mrtvozornica, inače medicinska sestra, u dogovoru s policijom i tužiteljstvom smatra da obdukcija nije potrebna:

"Bez očevida i obdukcije neke stvari ne možete znati. Dakle, moglo se dogoditi da je osoba omamljena nekim sredstvom pa je nakon toga obješen ili je imala ubod koji ne vidite samim pregledom tijela. Dok se ne izvrše vještačenja urina, krvi, tekućina, ne možete znati. Kad su takve sumnjive situacije u pitanju, na samom mjestu događaja ne može se utvrditi radi li se o ubojstvu, samoubojstvu ili nesretnom slučaju", govori Cvrtila. 

Palm je pokopan 4. lipnja 2019., a 5. lipnja 2019. gradonačelnik medijima šalje priopćenje u kojem se tvrdi da je Palm bio dugogodišnji ovisnik o kocki i da se izmaknuo svim sustavima kontrole. Kirin tvrdi da je podnio kaznenu prijavu protiv pročelnika kad ga je poslovna banka obavijestila o sumnjivim transakcijama na račun  sportskog kluba. No, oporbeni vijećnici čuli su kasnije drugu verziju. 

"Jer je na Odboru za financije sa zadnje sjednice Gradskog vijeća sadašnja v. d. pročelnica  za financije rekla da se zapravo radilo o tome da kratkoročni zajam koji  je izglasovan prošle godine u devetom mjesecu na 9 milijuna kuna ne može biti zatvoren kada je trebao - 28. svibnja ove godine - jer je ostao dug od 7 milijuna kuna.  Nakon toga banka je nazvala Gradsku upravu da kažu da taj kratkoročni zajam nije zatvoren. I zapravo je tu počela priča. U dugim odgovorima vijećnicima Kirin se od odgovornosti prao tvrdeći da im je Palm podmetao lažne kopije računa", govori Dražen Kurečić, gradski vijećnik. 

"Rekao bih samo da su novci otuđivani u tzv. presretanju, prije nego su uneseni u poslovne knjige grada, odnosno skidani su sa računa u poslovnoj banci i transferirani na račun sportske udruge", kaže Kirin.

No, njegovo objašnjenje nisu za Potragu mogli razumjeti ni financijski eksperti ni ekonomisti.   

"Ako se dogodi krivotorenje na jednom dokumentu, izvod računa banke u smislu da je  trebala biti usmjerena i završila na drugom računu, računovodstveno gledano ostaje kao protustavka otvoreno pitanje na strani pravne ili fizičke osobe koja je trebala ta sredstva primiti, a nije primila. Ostaju obveze", govori profesorica dr. Vesna Vašiček.  
 
Profesorica s Katedre za računovodstvo zagrebačke ekonomije ograđuje se od komentara budući da, kao ni javnost, ne raspolaže s dovoljno informacija, ali cijeli joj slučaj izgleda nevjerojatno.  

"Ako su te činjenice takve kao što kažete, onda bi se u jednoj osobi spojilo previše toga, što znači da sustavi kontrola nisu funkcionirali", kaže Vašiček. 

No, kada financijska forenzika i odgovori na ta pitanja, kad se usporede pravi i navodno falsificirani računi, znat će se samo jedan smjer novca.

"Posebno je teško otvoriti, dakle, kad se novac već izvukao ili povukao iz banke da li je ta osoba sama zadržala te novce i lijepo ili je po nečijim uputama izvršila isplatu. Možda je taj novac potrošila sama ili je u nešto uložila, što je sada već kompliciranija stvar", govori Cvrtila. 
 
Gradonačelnik vrlo glasno proziva poslovnu banku preko koje grad posluje. 

"Dali smo svoj novac na čuvanje i očekivali stupanj zaštite koji će nas štititi. Ali da netko uzima novac s računa banke, a da to jedino mora znati gradonačelnik.  Onda ste promašili temu, metu i udaljenost. Da netko je uzeo, i samo da zna gradonačelnik", govori Kirin.

Iz poslovne banke koju smo zamolili za komentar Kirinovih prozivki, odgovoraju da ne mogu komentirati odnose sa svojim komitentima. Ni u Hrvatskoj udruzi banaka nisu željeli odgovoriti na naše upite. Profesorica Vašiček odgovara samo hipotetski. 

"Ne bi smjelo biti prelijevanja s transfera građanima pa isplata trgovačkom poduzeću. Ne bi smjelo ako je sustav kontroliran", govori Vašiček. 

Kako nije znao, Kirin objašnjava.

"Mislili smo da zbog fluktuacije, smanjenja doprinosa, smanjenja broja tvrtki, smanjenja radne snage, mislili smo da su se smanjili porezni prihodi.  Vi niste mogli znati koliko ćete novca imati do kraja godine", govori Kirin. 

Kirinovo objašnjenje o presretanju sredstava moglo bi se interpretirati ovako:
Grad neke priljeve – novac koji stiže - uopće nisu knjižili da je došao na račun grada i to što nisu iskazali kao primitak su dalje uplaćivali. No, onaj tko je očekivao primitak sredstava morao je vidjeti da novci nisu došli, oni koji plaćaju su morali nešto znati, oni koji knjiže su morali imati nekakve dokumente. 

 Ako je krivotvorenje išlo tako Prema kojoj je trebalo biti ideš a ako je kriv otvoreno na način da je izvršeno plaćanje vreme toj osobi a ona stvarno nije dobila ta novčana sredstva ona se kao ta koja velika pravna ili fizička osoba ima otvorenu stavku prema proračunu, a kako krivotvorenje išla na način da taj iznos nije doznačeno neko je pravilo sobi recimo u trgovačkom društvu književno je tako ste milim toga izvoda taj pravna osoba će imati potraživanje i otvorenu stavku prema proračunima traži voće sa sestrom u konačnici se to mora vidjeti u nekom terenu tu isto da otvore nustar moguće u smislu da je.

Odnosno: Ako novac nije došao, valjda bi netko nazvao i pitao kad će biti uplata. Grad bi nekim dokumentom pokušao dokazati da je novac uplatio. Pa bi se vidjelo da ga nema. Mnogi financijski eksperti s kojima smo razgovarali kažu kako im se čini nemogućim da je sve radila samo jedna osoba. No, ako je točno sve što govori, ključni  Kirinov propust leži u tome što je velike ovlasti dao u ruke jednoj osobi.

"Sad znamo što ćemo napraviti da nam se ne dogodi ista situacija. Sad ćemo raspodijeliti moć na tri ili četiri osobe koje će se baviti financijama, ali tko kaže da se i one neće dogovoriti. Stoga, kome vjerovati?", govori Kirin. 

Bio je je ovo posljednji javni nastup gradonačelnika Kirina. Sljedeći put se pojavio početkom srpnja pred vijećnicima na izvanrednoj sjednici. Zatražio je ovlasti za nešto što mu sadašnje ingerencije ne daju.

"Tražio je ovlasti razine posebnosti Jamesa Bonda", govori Lešković. 

Tom se odlukom gradonačelnik “zadužuje da uključi tvrtke za pružanje pravne pomoći i zastupanje Grada, reviziju poslovanja.

"Ne vidim nikakve potrebe da se sa strane ekstra tvrtke angažiraju", govori Kurečić. 

Kirinova uprava obralaže da Grad ne može čekati da državna tijela i institucije završe radnje po kojima postupaju. Slučaj istražuje Uskok, paralelno će i Kirin provesti svoju istragu.

Ne misli da je odgovoran, o ostavci ne razmišlja, nije ništa vidio, nije čuo, nije znao.  


Izdvojeno

Reci što misliš!