Vijesti / Ostalo

troškovi bi trebali biti manji

Žestoke kritike na novi Ovršni zakon: 'Postupci će biti sporiji i skuplji, ovo je promjena - na gore'

Glavna promjena, osim cijena javnobilježničkih i odvjetničkih tarifa je što se cijeli proces ovrhe sada vraća sudovima

 Novi Ovršni zakon rađao se više od godinu dana i jučer se konačno rodio. Ali kako je njegov porod bio kompliciran tako će izgleda i njegova primjena.

Premda su se u Vladi danas hvalili kako će on pojeftiniti troškove ovrhe, osigurati bolju zaštitu dužnika, ali i ubrzati cijeli proces naplate ovrhe uz pomoć digitalizacije već su stigle žestoke kritike sa svih strana koje tvrde - bit će upravo suprotno. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 Ovrhe će trajati dulje a zbog toga će na kraju biti skuplje. Glavna promjena, osim cijena javnobilježničkih i odvjetničkih tarifa jest zapravo u tome što se cijeli proces ovrhe sada vraća sudovima. A znamo da na sudu ništa ne ide ni brzo ni lako.

Predstavljanje novog ovršnog zakona zvučalo je kao dobra televizijska reklama. Ovršenom Domagoju iz Čakovca koji nije platio račun za internet, ta reklama ne obećavajuća.

"Oko 160 kuna, narastao je na 1100 kasnije. Kako ste to riješili? Pustio sam da vidim kako će to država riješiti i napravljena je ovrha. Htio sam vidjeti da li je moguće da mi naplate nešto što nisam u stvari dobio", kaže nam Domagoj Rukavina iz Čakovca. 

Obavijest o dugu, kaže, nikad nije primio - a tako nešto više se ne bi trebalo događati. Dužnicima kao što je Domagoj, stizat će obavijesti za dugovanja u pretinac E-građanin. 

Nakon godina rasprave danas je prihvaćen Ovršni zakon - no oni kojih se direktno tiče ne očekuju puno. 

Neće biti deložacija od 1. studenog do 1. travnja

"Ono što mi imamo saznanja neće se riješiti niti veliki broj blokiranih kao ni njihovo dugovanje. A neće se riješiti ni daljnji nastavak zaduživanja odnosno nemogućnosti otplaćivanja dugovanja", ističe Sarajko Baksa iz udruge Blokirani.

Iako je u malo više od godinu dana, broj blokiranih pao za 20 posto. A dug blokiranih se smanjio sa 61 milijarde kuna na 23. I dalje ih u Hrvatskoj ima 260 tisuća. 

Za tih 7% Hrvata će po novom rješenje o ovrsi donositi sud. Planira se potpuna digitalizacija, komunikacije i obrazaca. Predmeti će se dostavljati poštom, oglasnom pločom i putem sustava e-Građanin. Moći će se ovršiti nekretnina tek od 40 000 kn, sada je to 20 000 kuna. I po novom neće biti deložacija od 1. studenog do 1. travnja. 

"To je pozitvan pomak, ali će deložacija doći na naplatu u proljeće i tada će biti povećan broj deložacija", kaže Baksa.

Današnji postupak ovrhe ima 5 koraka, a u većini slučajeva traje 90 dana. Prema novom zakonu postupak ima 10 koraka - bez definiranih rokova. Sve će ići preko FINE i suda - a oni koji će direktno raditi s ovršenima to ne podržavaju:

"Loše." 

"Za one koji naplaćuju tražbinu, loše."

"Loše definitivno."

U uredu riječkog javnog bilježnika, postupak traje 7 do 10 dana, sada očekuju da će trajati i deset puta duže. 

"Bit će sporije, čim se ukljucuje FINA i sud, sam bilježnik će izgubiti motiv da to riješi brže", jasno će javni bilježnik Velibor Panjković.

Ipak troškovi bi za ovršenike po novom zakonu trebali biti manji. 

Danas ako dugujete 3000 kuna, trošak ovrhe iznosi 944 kune, a po novom sustavu trošak će biti 292,5 kune.

Ali ako procesi budu dugotrajniji, to znači dužničko ropstvo s većim kamatama. 

"U ovršnom postupku postoje dvije kategorije, oni bolesni, nezaposleni, oni koje su otpustili. A vlasnici zatvorili firmu, osnovali novu i njima se nista ne događa. A ovi prvi ipak trebaju neku zaštitu", ističe odvjetnica Dijana Kladar.

"Ovo je promjena - na gore"

Barbara koja za život naplaćuje potraživanja, što se od milja zove utjerivanjem dugova, smatra da zakon o zaštiti potrošača treba šititi građane, a ne ovršni zakon. I da je ovo promjena - na gore. 

"Mi se sjećamo da su predmeti sa sudova prebaceni na javne bilježnike upravo zato sto su sudovi bili pretrpani. Bojimo se da je situacija jednaka ako ne i gora", kaže direktorica tvrtke za otplatu kredita Barbara Cerinski.

"Donesti zakon na brzinu kad su svi sudionici zakona protiv, i ovršenici, i ovrhovoditelji, i odvjetnici i biljeznici i blokirani koliko čujem. Nisam optimist", jasno će javni bilježnik Velibor Panjković.

Boje se da postupci neće biti brži i jeftiniji - nego upravo suprotno: sporiji i skuplji. 


Izdvojeno

Reci što misliš!