Vijesti / Ostalo

muke s hrvatskim pravosuđem

Županjac se zbog kazne za uriniranje na javnom mjestu četiri godine povlačio po sudu i napokon dočekao pravdu

Županjac se zbog kazne za uriniranje na javnom mjestu četiri godine povlačio po sudu i napokon dočekao pravdu
shutterstock

Dva puta ga osudili za isti prekršaj i dva puta je platio istu kaznu

Županjac Ivica Tikvić kažnjen je prvo sa 150 kuna. Nakon što je platio kaznu, izrekli su mu novu za isto "djelo" od 180 kuna. Zainatio se i istjerao pravdu.

"Gospodine, znate da se to ne smije raditi, kazna je 150 kuna", obratili su se čuvari javnog reda i mira Županje te lipanjske noći 2015. godine Ivici Tikviću, piše Jutarnji List.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tikvić se vraćao pješice kući iz noćnog izlaska. Svi kafići su bili zatvoreni oko 2:30 ujutro kada se kretao prema svom domu. Putem ga je stisnuo mjehur, a Županja nema javni WC. Do kuće mu je ostalo još kilometar-dva. Znao je da neće izdržati i učinio je ono što bi učinio svatko od nas, jer, sila ne pita.  Obavio je to na ulici, u rešetkasti otvor kanalizacijskog šahta, ali je imao nesreću da ga ugledaju dva revna policajca.  Odgovorio im je da nije mogao izdržati do kuće, da su svi kafići bili zatvoreni pa je zato morao urinirati na ulici, a oni su mu samo priopćili da će biti pozvan na Prekršajni sud.

Četiri godine suda zbog uriniranja

Da mu je netko te noći rekao kako će zbog jednog pišanja na javnom mjestu čak tri puta u nadolazećim godinama završiti na Ustavnom sudu Republike Hrvatske, Ivica bi mu vjerojatno rekao da je lud. No Ivici se dogdio upravo takav paradoks. Naše pravosuđe, pri čemu je i njegovo najviše tijelo, već se četiri godine bavi slučajem noćnog uriniranja na javnom mjestu.

No krenimo ispočetka kako bismo odmatali ovu "važnu" pravnu zavrzlamu.

Nakon što je policija uhvatila Tikvića u noćnom prekršaju, 14. srpnja 2015. godine službenici su dostavili Prekršajnom sudu u Vukovaru izjavu za donošenje odluke na temelju sporazuma sklopljenog između MUP-a i Tikvića.

Prekršajna sutkinja uzima izjavu i donosi rješenje kojim Tikvića proglašava krivim jer je narušavao javni red i mir tako što je usred noći urinirao uz cestu te je na taj način vrijeđao moralne osjećaje prolazećih građana.Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 150 kuna. Tikviću nije ostavljeno pravo na žalbu jer je riječ o sporazumu.

I sve bi bilo uredu da je on doista i potpisao taj sporazum, no on to nije učinio.

"Ne da nisam potpisao sporazum, nego mi nitko nikad nije ponudio da ga potpišem, niti sam znao da postoji takva mogućnosti, rekao je Tikvić koji se sada nalazi u Švedskoj gdje je otišao na privremeni rad. 

Njegov odvjetnik Matej Zbukvić  ostao je zatečen ovakvom presudom i odlukom sutkinje koja je previdjela da Tikvić nikada nije potpisao ovakav sporazum, te se odlučio žaliti Ustavnom sudu.

"Ustavni sud tada je, po meni neopravdano odbio tužbu, pretpostavljam da im se nije dalo zamarati s predmetom od 150 kuna. Uglavnom, gospodin Tikvić je tada je platio kaznu i mislio da je time sve riješeno, ali nije. Sutkinja, shvativši da se zaletjela jer na sporazumu nema Tikvićeva potpisa, donosi rješenje o nastavku postupka iako je kazna plaćena. Ja ponovo podižem ustavnu tužbu jer se ne može dva puta suditi za nešto za što je optuženik već kažnjen, ali Ustavni su nas i tada odbija", priča Zbukvić.

Nakon toga predmet odlazi na Prekršajni sud no Tikvić se tamo nije pojavio, već je pismeno obavijestio sud da je ta priča za njega završena i da nema namjeru dolaziti na suđenje za prekršaj za koji je već osuđen. No, ponovo ga osuđuju!

"Znači ja sam prvi puta osuđen bez prava na žalbu i onda opet drugi puta iako nisam htio sudjelovati u toj farsi, opet osuđen i kažnjen za isti prekršaj. No ovaj put umjesto 150, moram platiti 180 kuna kazne", prepričava Tikvić.

No on i njegov odvjetnik ne odustaju te pišu žalbu Visokom prekršajnom sudu u kojem navode problematiku, no sud ih odbija i Tikvić mora opet platiti kaznu.

Ponovno idu s ustavnom tužbom, po treći put. I očito je bila treća sreća jer je sud usvojio tužbu te odredio da se predmet ponovno vrati na prvostupanjski sud u Županju gdje se sad čeka početak suđenja, piše Jutarnji list.


Izdvojeno

Reci što misliš!